• Het voormalige Koninklijk Weeshuis is al een halve eeuw in gebruik door het Marechausseemuseum.
• Het voormalige Koninklijk Weeshuis is al een halve eeuw in gebruik door het Marechausseemuseum. Foto: Rob Zantinge

Jubileumweek Marechausseemuseum

Algemeen 146 keer gelezen

BUREN • Het Marechausseemuseum zetelt 50 jaar in het Koninklijk Weeshuis van Buren en viert dat met bezoekers, vrienden, buren, samenwerkingspartners en collega’s. Er zijn allerlei activiteiten voor jong en oud. Wie jarig is trakteert, dus is de toegang de hele week gratis.

De jubileumweek werd maandag officieel geopend door lt. Gen. Hans Leijtens, commandant van de Koninklijke Marechaussee. Daarbij waren vertegenwoordigers van de marechausseeorganisatie, de diverse aan het museum gelieerde stichtingen en andere genodigden aanwezig. Tot en met vrijdag zijn er tussen 13.00 en 16.00 uur gratis toegankelijke demonstraties door marechaussees uit alle geledingen van de Koninklijke Marechaussee. Zij demonstreren hun werk, vertellen er graag over en beantwoorden vragen van het publiek. Dinsdag zijn er Marechaussees te paard, woensdag Marechaussees met motoren, donderdag Marechaussees met de blus- en traangasauto en vrijdag Marechaussees van de grensbewaking.

Dossier Top Secret
Woensdag is er van 14.00 tot 15.30 uur de workshop Dossier Top Secret. Kinderen kunnen daar aan meedoen in het M-lab. Kinderen kunnen in groepjes op onderzoek uit in de zeecontainer in de museumtuin, gevonden sporen meenemen naar het M-lab en leren hoe ze die sporen kunnen lezen. Deelname is gratis. Bij droog weer geeft het voltallige Orkest der Koninklijke Marechaussee donderdag van 12.00 tot 13.00 uur een lunchconcert in de museumtuin. Na afloop kan worden meegedaan aan de aanhaak-rondleiding langs de nieuwe museuminrichting.

Historische kleding
Donderdag én vrijdag is er Re-enactment in de tuin. Naast de demonstratie door marechaussees zijn er die dagen re-enactors in de tuin. Zij laten zien hoe de marechaussee vroeger te werk ging. Zij dragen historische kleding en het publiek mag ze van alles vragen. Een bomvolle feestdag vindt komende zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur plaats. De Koninklijke Marechaussee is present met diverse voertuigen.

Marcheertechnieken
Ook is in de tuin een tweede re-enactment groep aanwezig, die uitleg bij specifieke uitrusting en marcheertechnieken demonstreert. De muzikale omlijsting komt van Helen Music. Jonge bezoekers kunnen hun klim-skills oefenen op de mini-klimtoren.

Muziek
Zondag van 10.00 tot 17.00 uur is er ook muziek, ditmaal van het combo van het Orkest van de Koninklijke Marechaussee. Op het terrein zijn er demonstraties met voertuigen.

Rob Zantinge

Redacteur

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden