•
• "In maart 2002 werd ik beëdigd als raadslid, maar in 't begin vond ik het níks", zegt Kees van de Bijl. Foto: Rieteke van Laar

Kees van de Bijl stopt als raadslid: ‘Uiteíndelijk ging politiek me bevallen’

Algemeen 1.336 keer gelezen

MAURIK • Kees van de Bijl (PCG Buren) neemt op dinsdag 5 juli definitief afscheid van de Burense gemeenteraad. “Dat ik stop heeft te maken met het feit dat mijn werkzaamheden buiten de raad drukker zijn geworden”, aldus Van de Bijl. “Ik ben ambtsdrager van de gereformeerde gemeente te Kesteren, maar ook op de zaak is het drukker geworden. En privé wil ik meer tijd vrij maken voor mijn gezin. Alles bij elkaar ben ik steeds meer tijd kwijt en dus moet ik een keus maken.”

Kees van de Bijl heeft binnen het bestuur tijdig aangegeven dat de PCG naar een vervanger voor hem moest uitkijken. “Voor de verkiezingen heb ik al gezegd: Zodra er een vervanger is stop ik ermee.” Die vervanger is er inmiddels, want Jan Keuken uit Lienden wordt op 5 juli geïnstalleerd als raadslid. “Hij wil mijn plaats wel innemen”, aldus Van de Bijl. “Deze dertiger heeft er veel zin in en hij heeft de capaciteiten om politiek te bedrijven. Bovendien heeft hij met de gemeenteraadsverkiezingen veel voorkeurstemmen gekregen.”

Bedrijfsleider boomkwekerij
Kees van de Bijl krijgt, nu hij als raadslid stopt, meer tijd voor onder meer zijn baan als bedrijfsleider van een boomkwekerij, waar hij al 37 jaar werkt. “Het bedrijf is gegroeid en het feit dat ik ambtsdrager ben vergt ook het nodige werk. Het wordt alles bij elkaar zóveel, dat ik soms twee dingen op een avond heb en dus keuzes moet maken.”
Christiaan de Lange vroeg Kees van de Bijl destijds lid te worden van de PCG. Opvallend is dat Van de Bijl al ruim twintig jaar in de politiek zit, terwijl hij daar nooit ambities voor had. Sterker nog; toen wijlen Herman Freeke - die destijds om gezondheidsredenen moest stoppen - hem vroeg zijn taken over te nemen, zag Van de Bijl dat niet zitten.

Schoorvoetend
“Ik had geen politieke ambities, maar na enig aandringen door onder meer Freeke - die raadslid was en ook wethouder is geweest - heb ik me toen schoorvoetend verkiesbaar gesteld en ben ik in de raad gekomen. In maart 2002 werd ik beëdigd als raadslid, maar in het begin vond ik het níks”, aldus Van de Bijl. “Ik dacht: ik ga weer stoppen. Maar na vier jaar werd ik zelfs fractievoorzitter en uiteindelijk ging de politiek me wel bevallen. Dat komt ook doordat ik de principes en de uitgangspunten van de PCG altijd heb kunnen verwoorden. Er was vanuit de andere partijen respect voor en er was nooit een belemmering.”
“Ik zit in de agrarische sector en die ligt me na aan het hart”, aldus Van de Bijl. “Kijk, als je veel voor de mensen in het buitengebied kunt betekenen, dan geeft dat veel voldoening en dat werkt verslavend. De politiek is bovendien heel divers. Dat is ook de reden dat ik aan ben gebleven. Het is ook best spannend en je neemt besluiten die voor de burgers iets kunnen betekenen. Ik voel me dan ook meer volksvertegenwoordiger dan beleidsmaker.”

Zondagsopenstelling
Een van de mooiste besluiten vindt Kees van de Bijl die over de zondagsopenstelling van de winkels. “Ik ben niet vóór die winkelopenstelling. En binnen de coalitie hebben we bereikt dat deze niet verder zou worden verruimd. Zondag is Gods dag, een heilige dag en dat lag heel teer en zwaarwegend. Dat raakte mij ten diepste. Binnen de coalitie was er respect en begrip voor elkaars standpunten. We zijn toen tot een overeenkomst gekomen de zondagsopenstelling niet te verruimen. Hetzelfde geldt voor de nieuwe sporthal in Maurik, die blijft op zondag dicht.”
Van de Bijl heeft de afgelopen twee decennia veel mensen zien komen én gaan. De burgemeesters Klaas Tammes en Jan de Boer bijvoorbeeld. “Daar heb ik goede herinneringen aan overgehouden. En ik heb in de raad altijd gezegd: Dat we het niet altijd eens zijn is begrijpelijk, maar we moeten wel op een eerlijke manier met elkaar omgaan.”

Fruittelers
“Er waren in de gemeenteraad ook wel geluiden dat fruittelers beter naar bedrijventerreinen zouden kunnen verhuizen”, aldus Van de Bijl, “maar die hóren gewoon in een plattelandsgebied. De nodige koelcellen neem je dan op de koop toe.”
Kees van de Bijl besluit met te zeggen “dat hij altijd geprobeerd heeft besluiten te nemen overeenkomstig Gods Woord. Besluiten die niet in strijd zijn met de Bijbel.”

Rob Zantinge

Redacteur Het Kontakt - Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden