<p>&bull; Te midden van Cherrycat, fruitbaasje Flipje, kersenmeisje Lieke en Aart Blom neemt Gerrit van Leeuwen zijn kistje kersen in ontvangst.</p>

• Te midden van Cherrycat, fruitbaasje Flipje, kersenmeisje Lieke en Aart Blom neemt Gerrit van Leeuwen zijn kistje kersen in ontvangst.

(Foto: Rob Zantinge)

Eerste kistjes kersen leveren 12.000 euro op

  •   keer gelezen

WADENOIJEN • De Betuwe is klaar voor een nieuw kersenseizoen. Vrijdag, aan het eind van de middag, zijn de eerste kistjes Betuwse kersen door kersenteler Aart Blom geveild. Met deze veiling werd het officiële startschot gegeven voor een nieuw Betuws kersenseizoen. De veiling vond plaats bij Streeckerij de Betuwe in Wadenoijen.


Dit jaar werd een oude traditie weer eer aan gedaan, vergelijkbaar met het traditionele eerste vaatje Hollandse Nieuwe in Scheveningen. Het eerste kistje kersen ging naar de hoogste bieder, Gerrit van Leeuwen, en leverde 3000 euro op. Daarna werden nog enkele kistjes geveild. De opbrengst van alle kistjes samen was 12.000 euro. Dit bedrag komt geheel ten goede aan de Stichting Tess. 

Therapie met dolfijnen
Deze stichting zamelt geld in voor kinderen van 4 tot en met 18 jaar met een beperking voor therapie met hulp van dolfijnen bij Curaçao Dolphin Therapy & Research Center (CDTC). Het CDTC biedt een uniek en effectief behandelingsprogramma in een Caribische setting. “De afgelopen twee jaren is er door corona een lange wachtlijst ontstaan”, zegt Hans Vermeulen, penningmeester van Stichting Tess. “Wij zijn erg blij met dit grote bedrag en kunnen nu weer extra kinderen helpen. Erg veel dank daarvoor.”

Schade door hagelbuien
De veiling was tegelijk een mooie aftrap van het Betuwse kersenseizoen, die veelbelovend is voor de komende twee maanden. “De nachtvorst in april heeft bij ons weinig problemen opgeleverd”, zegt Aart Blom van Streeckerij de Betuwe. “Daarentegen hebben de hagelbuien van vorige week wél voor enige schade gezorgd. Aan één kant van onze boomgaard zijn kersen geraakt, maar ik denk dat dit nog wel gaat vergroeien. Gelukkig hadden we een groot deel van de boomgaard al wel overkapt, anders had het er slecht uitgezien. Ik verwacht een goed kersenseizoen.”


Het land in
In de derde week van juni gaan de Betuwse kersen het land in. Om de regio én het Betuwse streekproduct bij de consumenten meer onder de aandacht te brengen, worden de kersen de komende weken gepromoot bij een groot aantal supermarkten, zoals Hoogvliet en Deka Markt. De promotie wordt ondersteund met een aantal leuke prijzen die consumenten kunnen winnen, zoals een hippe omafiets en diverse Betuwse fruitpakketten. Ook mensen die kersen kopen in de kersenwinkel bij Streeckerij de Betuwe maken kans op één van de prijzen.


Zelf kersen plukken
Vanaf het eerst weekend in juni (Pinksteren) kunnen bezoekers in een aangegeven gedeelte van de boomgaard zelf kersen plukken. Als de hoender vol zit, wordt deze afgewogen en kunnen bezoekers de kersen afrekenen bij de kassa.

Betuwse Kersendagen
Na twee coronajaren staan ook de Betuwse Kersendagen weer op de agenda. Dit evenement vormt het hoogtepunt van het Betuws kersenseizoen en wordt gehouden op zaterdag 2, zondag 3 en maandag 4 juli in de boomgaard van Streeckerij de Betuwe. Drie dagen lang is het groot feest en zijn er veel activiteiten, zoals kersenpit spugen, kersen plukken, een kijkje nemen in de boomgaard, een ritje maken met de Kersen-express en de boerenmarkt bezoeken. Ook aan de kinderen wordt gedacht met een Kinderkersenplein met onder meer een schminker, een springkussen en een kinderboerderij. De toegang tot  de Betuwse Kersendagen is gratis. Diverse bekende artiesten en zangkoren zorgen tijdens het weekend voor live-muziek. Er worden zo’n 10.000 bezoekers verwacht.

Rob Zantinge
Redacteur
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten