Foto: 123RF.com

De recreatiegebieden van Uit®waarde belonen opruimers

  •   keer gelezen

KERK-AVEZAATH • Honderden onderzoeken wijzen uit dat plastic, blik en verpakkingsmateriaal de natuur enorm ontregelt. De aanbieders van recreatiegebieden in Nederland vinden het tijd dat er actie wordt ondernomen en loven 1.000,- euro uit voor de meest gelukkige opruimer. 


De recreatiegebieden van Uit®waarde doen mee aan deze ludieke actie. Het gaat om de recreatiegebieden De Meent (Beusichem), Het Eiland van Maurik (Maurik), De Rijkerswoerdse Plassen (Elst) en Het Strandpark Slijk-Ewijk (Valburg).

Opruimers belonen

Om dit probleem aan te pakken, draaien ze het om, zegt Kwakernaak, directeur van Uit®waarde. “We spreken niet de vervuilers aan, maar we belonen juist de opruimers. Het overlegorgaan van alle openlucht recreatiegebieden in Nederland (de OSO) bedacht deze positieve benadering om zoveel mogelijk bezoekers te overtuigen (zwerf)afval in de afvalbakken te doen. Wat nou als je bij elk stuk afval kans maakt op 1.000 euro cash?”

Trash or cash?

Belangstellenden kunnen meedoen door een foto te maken van het afval voordat de deelnemer het weggooit. Deze foto kun men vervolgens uploaden op de website trashorcash.nl. Zo verandert dit afval in een lot. Ieder nieuw stuk afval is een extra lot. Aan het eind van het zomerseizoen op 30 september is de trekking en wordt de winnende foto én winnaar bekendgemaakt.

Kwakernaak: “De meeste van onze bezoekers zijn natuurliefhebbers, dus die hoeven we gelukkig niet te overtuigen hun eigen broodzakje weg te gooien. Maar wat we graag zouden zien, is dat óók deze mensen net een keertje extra bukken voor dat kapotte blikje in de bosjes. Want zo’n kans laat je toch niet liggen?”Christine Kieviet
Redactiecoördinator van Het Kontakt West Betuwe, Het Kontakt Tiel en Het Kontakt Culemborgse Courant
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten