Foto: 123rf.com

Demonstratie Catena voor keuzevrijheid zwangeren

  •   keer gelezen

TIEL •  Voor het Ziekenhuis Rivierenland in Tiel zal een demonstratie plaatsvinden voor de keuzevrijheid van zwangeren. 


Minister Kuipers wil integrale bekostiging in de geboortezorg regulier maken, om zo samenwerking tussen verloskundigen en gynaecologen af te dwingen, maar ook om de kosten te drukken. Er zijn de afgelopen jaren grote stappen gezet in de samenwerking en het verbeteren van de kwaliteit van zorg. Ook is wetenschappelijk gebleken dat ‘midwifery led care’ (zorg door verloskundigen) de beste én goedkoopste zorg is. Echter, als deze vorm van bekostiging regulier wordt, zouden ziekenhuizen een zogenaamde Integrale Geboortezorg Organisatie (IGO) kunnen opzetten en hiermee verloskundigenpraktijken en kraamzorg in de wijk buiten spel kunnen zetten. Zij kunnen dan als enige declareren en besluiten nemen over de zorg aan zwangeren.

In april is de petitie hiertegen van @noodalarmgeboortezorg met bijna 200.000 handtekeningen aan de Tweede Kamer aangeboden. Dinsdag 24 mei gaat deze hierover opnieuw in debat.

Catena, de vereniging van verloskundigen in Rivierenland, staat voor persoonlijke zorg, goede zorg, laagdrempelige zorg en keuzevrijheid voor de plaats van bevallen. Dit kan alleen in goede samenwerking met andere geboortezorgverleners. We hebben een erg goede samenwerking met @kraamsuites_zr en hier zijn wij erg trots op. Daarom gaan wij maandag voor het Ziekenhuis Rivierenland staan, uit protest tegen de plannen van minister Kuipers.

Diana Kervel
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten