<p>• De Bouwplaats van de in 2014 overleden Coen Kaayk.</p>

• De Bouwplaats van de in 2014 overleden Coen Kaayk.

(Foto: Aangeleverd)

De Bouwplaats 2.0 van Coen Kaayk te zien tijdens OBJECT Rotterdam

  •   keer gelezen

TIEL/ROTTERDAM • In de centrale hal van Cultuurcentrum Zinder van Tiel staat sinds 2017 het kunstwerk De Bouwplaats van de in 2014 overleden Tielse kunstenaar Coen Kaayk permanent opgesteld. Dit kon dankzij de inzet van de Stichting Vrienden Coen Kaayk en de gemeente worden gerealiseerd. De komende dagen is ‘De Bouwplaats 2.0’ in Rotterdam te bewonderen.


Na zijn overlijden richtten vrienden en familie de Stichting Vrienden Coen Kaayk op. Zij richten zich voornamelijk op het in stand houden, onder de aandacht brengen en behouden van zijn werk. Het bestuur en vrijwilligers hebben de afgelopen jaren vele ‘bouwstenen’ uit zijn nalatenschap gerestaureerd in de ateliers in Tiel. En ze bouwden voor OBJECT Rotterdam ‘De Bouwplaats 2.0’ op. Deze is van vrijdag 20 tot en met zondag 22 mei dagelijks tussen 10.00 en 18.00 uur te bekijken in het HAKA-gebouw aan de Vierhavenstraat 40 in Rotterdam. Voor een immens groot raam kreeg De Bouwplaats 2.0 een verbinding met de stad Rotterdam. 

Steden uit kunststof
Een van de laatste kunstprojecten van de Tielse kunstenaar Coen Kaayk (1947-2014) was het bouwen van een soort van steden uit kunststof. Hij construeerde met mierenvlijt super-esthetische en zich tot in het eindeloze vertakkende plattegronden. Alles is nauwgezet geveild, geslepen, gepigmenteerd. Veel in Coens steden staat los en dat is niet voor niks. Coen bouwde, maar ook het publiek werd uitgenodigd mee te bouwen. Dat is het speelse element. Coen gooide de trossen los, vol vertrouwen in de kracht van zijn materiaal.


Rob Zantinge
Redacteur
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten