• Yvonne en Jan bekijken in Het Gildehuis het werk van Lieke (midden), 't jongste lid van de fotoclub.
• Yvonne en Jan bekijken in Het Gildehuis het werk van Lieke (midden), 't jongste lid van de fotoclub. Foto: Rob Zantinge

‘Ik fotografeerde eerst met de telefoon’

Algemeen 479 keer gelezen

LIENDEN • Mooie plaatjes maken in een verlaten kerncentrale, in andere oude panden, in een glasfabriek, bij de brandweer of - zoals komende zaterdag - in het Nederlands Openluchtmuseum. Fotograferen kan heel spannend zijn, zeker als je daarna opbouwend commentaar of nuttige tips krijgt. Fotoclub Reflectie Lienden hield donderdag in Het Gildehuis een open avond. Belangstellenden konden foto’s meenemen, hun werk laten beoordelen, over fototechnische zaken praten en tips in ontvangst nemen. Het werd gezellig druk.

Reflectie bestaat negen jaar en is bedoeld voor (amateur)fotografen. De club heeft elf enthousiaste leden, zowel mannen als vrouwen, in leeftijd variërend van 17 tot 64 jaar. Dat waren er tot voor kort meer. “Corona heeft erin gehakt”, vertellen penningmeester Jan van Rossum en oprichter/erelid Yvonne van der Hatert. “Voor corona hadden we nog zeventien leden en daarvoor zelfs nog twintig. De mensen waren de afgelopen twee jaar toch meer met hun eigen ding bezig en sommigen leken niet meer geïnteresseerd. Toen we nog bij Juliën zaten met onze club, zaten we met twintig leden gewoon vol. Hier hebben we ruimte voor zo’n 25 mensen. We willen er dan ook best wat leden bij hebben, ‘t liefst wat jongeren.”

Jong talent
Eén van de jonge, getalenteerde leden is Lieke van Ommeren uit Lienden. Enkele van de door haar gemaakt foto’s liggen fors vergroot op één van de twee biljarts in Het Gildehuis. Dankzij de felle lampen boven de biljarttafels zijn ze goed te zien. Een kleurrijke foto van een graffitimuur in Den Bosch valt op, evenals een zwart-witfoto van een mistige rivier bij het pontje tussen Elst en Ingen. Verder ligt er een meer klassieke avondfoto van een oude lantaarn in Buren op tafel en één van een wandelaar in een Rhenens natuurgebied.
“Ik fotografeerde eerst met mijn telefoon, maar ik wilde met een echte camera fotograferen. Mijn moeder heeft me overgehaald om naar de fotoclub te gaan”, vertelt Lieke. “Ik wilde altíjd al met mijn foto’s een verhaal vertellen.”

De fotoclub organiseert twee keer per jaar een lezing, waar doorgaans tussen de 25 en 50 mensen op afkomen. “Een lezing in maart en eentje in december”, aldus Yvonne en Jan. “De professionele fotografen die we uitnodigen vinden we meestal op internet. Of mensen van de club kennen iemand die wel iets wil vertellen over een bepaald thema, zoals macro- of straatfotografie. Er wordt ook wel onder de leden gestemd waar de meeste animo voor is. Op dit moment is het moeilijk om fotografen voor een lezing te krijgen, omdat ze in coronatijd niets konden doen en nú - na corona - meteen volgeboekt zijn.”

Feedback
Leden van Fotoclub Reflectie krijgen, als ze dat willen, feedback op hun werk. “Eerlijk, maar wel opbouwend, want het is en blijft jouw foto. Wij zijn ook geen opleiding. Wel werken we met thema’s, zoals sport, macro, industrie, avondfoto’s of abstract”, aldus Jan en Yvonne. “We willen de leden tips geven, maar niet krenken. Het doel is dat de leden iedere keer een stapje verder komen. En sommige profs die we uitnodigen leren ons ook veel.”

Jutten
Van de gemeente Buren ontvangt de fotoclub jaarlijks 1000 euro. Dat bedrag krijgt Reflectie niet zomaar. Van de clubleden wordt verwacht dat ze daar twee tot vier keer per jaar voor jutten in de gemeente Buren. “Van het geld organiseren we workshops en, zoals zaterdag, een uitstapje naar het Openluchtmuseum. We vertrekken om één uur en mogen tot tien uur ‘s avonds blijven, als het museum allang gesloten is. En de afdeling marketing van het museum is benieuwd naar onze foto’s, dus die mogen we insturen.”

Het uitje van komende zaterdag is overigens niet het eerste. “We zijn zo’n zeven jaar geleden ook naar Maasglas geweest, de fabriek waar hele families mee zijn opgegroeid. We hebben daarna in Zinder een expositie gehad, maar we zouden er eígenlijk eens wat meer mee moeten doen. Het zijn foto’s van de glasfabriek zoals die werd achtergelaten. Met jassen, schoenen, machines, bezems en dergelijke erop.”

Rob Zantinge

Redacteur

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden