<p>• Deze vrijwilligsters zijn klaar voor de start. Nou ja, nog wel even kijken hóe je deze Peugeot 403 moet starten...</p>

• Deze vrijwilligsters zijn klaar voor de start. Nou ja, nog wel even kijken hóe je deze Peugeot 403 moet starten...

(Foto: Rob Zantinge)

Uniek automuseum: Visscher Classique

  •   keer gelezen

BUREN • Twintig vrijwilligers van het Toon Hermans Huis uit Tiel maakten zaterdag in oldtimers een rit door de Betuwe. Zij waren uitgenodigd door Henk Visscher, sinds kort voorzitter van het inloophuis voor mensen die kanker hebben (gehad). Hij verkocht onlangs zijn autobedrijf met acht vestigingen en richt zich nu op een oldtimermuseum in Buren, dat binnenkort wordt geopend: Visscher Classique. 


De ‘Betuwe Bedank Rally’ vertrok vanaf het toekomstige museum aan de Schuilheuvelstraat. Er waren twintig vrijwilligers van het Toon Hermans Huis present, maar het inloophuis - dat zeven jaar bestaat - heeft er twee keer zoveel. Visscher begon in zijn oldtimerdomein met een verhaaltje over hoe het allemaal zo is gekomen. “Dit is van Christa, mijn vrouw, want die heeft het betaald”, aldus de museumdirecteur. 

Verzameling opgebouwd
“Ik ben gestopt met werken en dan moet je wat te doen hebben. En Christa wil mij niet thuis hebben, daardoor is dit er gekomen. Ik had te maken met een verzameling oldtimers, die ik heb opgebouwd vanaf dat ik veertig was. Dat zouden er twee of drie moeten zijn, het werden er tien en op een gegeven moment waren het er tachtig. Nu ga ik er een businesscase van maken en op een andere manier mijn leven invullen.”

Henk Visscher kocht de hallen waarin het museum wordt ondergebracht van Johan van der Zand, het internationale bergingsbedrijf uit Buren. “Hij had de hallen door De Vree & Sliepen laten renoveren en ik dacht: Dit is zó leuk voor Buren, dit moet het museum worden”, aldus Visscher. “Ik heb het van hem gekocht. Sindsdien is het van ons en zijn we het aan ‘t opknappen.”

Voor kinderen
Henk Visscher wil in zijn Visscher Classique diverse Franse automerken, zoals Peugeot, Simca, Citroën, maar ook Renault Sport/Alpine en zelfs Matra onderdak bieden. Daarnaast is er ruimte voor, zoals Visscher het noemt, de Johan van der Zand ‘heritage’. “Op die manier is het museum uniek binnen Nederland, de Benelux en Europa”, aldus Visscher, die in zijn museum ook iets voor de kinderen gaat inrichten.

Speelgoedauto’s
Bovendien komt er een tijdlijn met speelgoedauto’s van toen tot nu. Verder krijgt zijn museum een vergaderruimte, een lounge en een professionele keuken, waar bijvoorbeeld kookclubs terecht kunnen.

Rob Zantinge
Redacteur
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten