<p>• De molenaar neemt kleine gezelschappen, van vier tot vijf personen, mee in de molen.</p>

• De molenaar neemt kleine gezelschappen, van vier tot vijf personen, mee in de molen.

(Foto: Rob Zantinge)

Molenmaand rond Ingense Molen met activiteiten

  •   keer gelezen

INGEN • De Stichting Vrienden van de Ingense Molen bestaat 50 jaar. Daarom begint komende zaterdag de Molenmaand, met activiteiten voor de inwoners van Ingen. De eerste activiteit is zaterdag, van 9.00 tot 10.00 uur en van 15.30 tot 16.30 uur, ‘Aan de slag’ met de molenaar van ‘Op Hoop van Beter’ én met koffie en koek. De activiteiten duren tot en met zaterdag 11 juni. Inwoners kunnen zich aanmelden en meedoen.


Op zaterdag 21 mei zijn er opnieuw activiteiten. Dan is, tussen 10.00 en 12.00 uur, de start van de fietsroutes. Deze routes zijn af te halen bij de molen. Van 14.30 tot 16.00 uur is er die dag de presentatie ‘Gelderse Molens en hun geschiedenis’. Dezelfde presentatie wordt ook op 28 mei en 4 juni gegeven. Bezoekers kunnen de geschiedenis en betekenis van de Gelderse molens ervaren. Ook wordt ingegaan op het molenaarsvak. Aanmelden kan per email (stichtingvriendeningensemolen@gmail.com) met voorkeursdatum en vermelding van naam, telefoonnummer en het aantal personen.

In de Gaard is zaterdag de fototentoonstelling van Willem van Doorn te zien. Vanuit het centrum van Ingen wordt vanaf 13.30 uur voor jong en oud een puzzelroute gehouden, waarvan de antwoorden om 16.00 uur bekend worden gemaakt.

Heel Ingen Bakt
Heel Ingen Bakt vindt plaats op donderdag 26 mei (Hemelvaartsdag). Geheel in stijl is er die dag tussen 11.15 en 14.00 uur ‘Appeltaart in de Gaard’, voor alle inwoners van Ingen. Bovendien wordt een ieder uitgenodigd voor een gezellige dorpsbijeenkomst met een gratis kopje koffie of thee met een stukje appeltaart. Belangstellenden kunnen zich aanmelden als vrijwillig appeltaartbakker. De molen stelt de ingrediënten beschikbaar. Wie zich heeft ingeschreven, krijgt de ingrediënten een week van tevoren thuisbezorgd. De gebakken appeltaart dient op Hemelvaartsdag om 10.30 uur bij de Gaard te zijn ingeleverd. Aanmelden om te bakken kan via stichtingvriendeningensemolen@gmail.com. Op Hemelvaartsdag is, in de Gaard, ook de fototentoonstelling te bekijken, net als de film ‘Restauratie van de molen in 1983’.

Geschiedenis
Op zaterdag 28 mei wordt van 14.30 tot 16.00 uur de presentatie ‘Gelderse Molens en hun geschiedenis’ gegeven. Dan kan in de Gaard ook de fototentoonstelling van Willem van Doorn nog eens worden bekeken.

Windmolens van de toekomst
Wind- en Zonnepark Geldermalsen wordt op zaterdag 4 juni tussen 10.15 en 12.00 uur bezocht. Er is dan, in samenwerking met Avri en Betuwewind, een rondleiding en de presentatie ‘Windmolens van de toekomst’. Aanmelden kan via met voorkeursdatum en vermelding van naam, telefoonnummer en het aantal personen. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.
Tussen 14.30 en 16.00 uur is er die zaterdag de presentatie ‘Gelderse Molens en hun geschiedenis’ en opnieuw kan de fototentoonstelling in de Gaard worden bekeken.

Foto-puzzelroute
Een andere leuke activiteit is de foto-puzzelroute ‘Oud Ingen en omgeving’, op zaterdag 11 juni om 13.30 uur met om 16.00 uur de ‘grande finale’ en de bekendmaking van de antwoorden.
Tijdens de Molenmaand zijn, onder het motto ‘Aan de slag’, ook molenbezoeken en interessante rondleidingen ‘met koffie en koek mogelijk. De molenaar neemt kleine gezelschappen, van vier tot vijf personen, mee in de molen. Belangstellenden kunnen hun eigen groepje aanmelden voor ‘s ochtends, van 9.00 tot 10.00 uur of ‘s middags van 15.30 tot 16.30 uur. Dit kan op de zaterdagen 14 mei, 21 mei, 28 mei, 4 juni en 11 juni én op donderdag 26 mei (Hemelvaartsdag). Aanmelden met voorkeursdatum, tijd en vermelding van naam, telefoonnummer en het aantal personen via stichtingvriendeningensemolen@gmail.com.

Activiteiten zonder aanmelden
Voor de fietsliefhebbers heeft de organisatie fietsroutes van 20 en 40 kilometer gemaakt. Deze routes kunnen bij de molen gratis worden opgehaald. De 40 km-route voert langs zes molens in de gemeente Buren. Voor de 20 km-route zijn dit molens in de omgeving van Ingen.

Puzzelroute en puzzeltocht
Op zaterdag 21 mei ligt er in de molen ‘s middags een gratis puzzelroute klaar. Deze is met name geschikt voor (groot-)ouders en (klein-)kinderen. Zij dienen, lopend door het centrum van Ingen, leuke opdrachten en vragen op te lossen. Om 16.00 uur zijn de antwoorden beschikbaar.
Een gratis fotopuzzeltocht ligt op zaterdag 11 juni klaar bij de molen. Deze is met name geschikt voor (groot-)ouders en jeugd. De bedoeling is dat deelnemers, aan de hand van oude foto’s van punten in Ingen, de locatie herkennen en er met de fiets naartoe rijden om er vragen op te lossen. Ouderen kunnen de fotopuzzeltocht eventueel met de auto kunnen rijden. ‘s Middags, bij de ‘grande finale’, worden de antwoorden bekendgemaakt.

Rob Zantinge
Redacteur
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten