<p>Ook het uiterlijk van de lantaarnpalen is ernstig verslechterd.</p>

Ook het uiterlijk van de lantaarnpalen is ernstig verslechterd.

(Foto: Sanne Claessens)

Roestige lantaarnpalen in Buren ‘moeten weg’

  •   keer gelezen

BUREN/MAURIK • De technische staat van 46 klassieke lantaarnpalen in het centrum van Buren is zó slecht, dat de enige optie is ze allemaal te vervangen. Althans, dat voorstel werd vorige week dinsdag door het college voorgelegd aan de gemeenteraad. De raad wil hier echter niet zonder uitgebreide bespreking mee akkoord gaan.


“Het centrum van Buren verdient klassieke lantaarnpalen die passen in het straatbeeld, goed onderhouden en bovenal veilig zijn.” Met die woorden probeerde wethouder Pieter Neven de raadsleden te overtuigen van het plan van het college om ruim honderdduizend euro niet begroot budget uit te geven aan nieuwe lantaarnpalen.

Achterstallig onderhoud
Uit advies, dat het college had ingewonnen, blijkt dat door achterstallig onderhoud de levensduur van de huidige, gietijzeren lantaarnpalen is gehalveerd van honderd naar vijftig jaar. De palen zijn door vastgeroeste bouten en deels dichtgelakte luiken niet meer toegankelijk voor inspectie. Hierdoor kan niet worden beoordeeld of de spanning op de bedrading kan worden onderbroken. Dit is nodig om bij storing of schade veilig te kunnen werken. Daarbij is ook het uiterlijk van de palen ernstig verslechterd. De verf is afgebladderd en er is sprake van corrosie. “Van de zotte”, noemde het CDA de keuze van de gemeente om, in het kader van bezuinigingen, het onderhoud van de palen al twintig tot dertig jaar niet meer naar behoren uit te voeren.

Timing
Ook zetten meerdere raadsleden vraagtekens bij de timing van het voorstel. Bij de bespreking van de begroting, eind 2021, was deze kostenpost namelijk niet meegenomen. Een kleine maand later extra budget vrijmaken, terwijl de gemeente al streng moet bezuinigen, ligt dan ook gevoelig. Bovendien werd instemmend gereageerd op het verzoek van Gemeentebelangen en mevrouw Van Dam om bij de keuze voor eventuele nieuwe lantaarnpalen rekening te houden met duurzame productie en energiezuinigheid.

Weggeefactie
Op dinsdag 25 januari praat de gemeenteraad verder over het voorstel. Vooruitlopend daarop had het CDA nog wel een tip voor de wethouder: “Koppel een weggeefactie aan de oude palen, dan kunnen burgers ze nog in hun eigen tuin zetten.”

Sanne Claessens

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten