Dankzij contrastvloeistof kunnen de radiologen op de beelden precies zien wat het gevolg is van de verstopping.
Dankzij contrastvloeistof kunnen de radiologen op de beelden precies zien wat het gevolg is van de verstopping. Foto: ZRT

Snel hulp bij herseninfarct dankzij CT-perfusie

Algemeen 233 keer gelezen

TIEL • Sinds kort kan de afdeling Radiologie van Ziekenhuis Rivierenland een CT-perfusie uitvoeren. Hierdoor kunnen patiënten met een herseninfarct beter en sneller geholpen worden. 

Als iemand een herseninfarct krijgt, is grote spoed van levensbelang. Elke minuut telt. Een infarct - een verstopping in de bloedbaan - in de hersenen kan er namelijk voor zorgen dat een deel van de hersenen geen zuurstof meer krijgt. 

Hoe langer het duurt voor dit verholpen is, hoe groter de blijvende schade zal zijn. Met een CT-perfusie kunnen patiënten met een herseninfarct beter én sneller geholpen worden.

Mooie ontwikkeling
“Het is een mooie ontwikkeling dat dit nu ook in ons ziekenhuis kan”, vertelt Daisy Jansen-Verbrugge, radiodiagnostisch laborant in Ziekenhuis Rivierenland in Tiel. “Een CT-perfusie is een CT-scan, waarbij we contrastvloeistof door een infuus bij de patiënt inbrengen. De vloeistof stroomt mee door het bloed en zorgt voor contrast op de beelden die wij op de computer zien. We sturen deze beelden vervolgens door naar de radioloog.”
“Dankzij deze contrastvloeistof kunnen de radiologen op de beelden precies zien wat het gevolg is van de verstopping en of het verstopte deel nog gered kan worden”, legt Daisy uit. “Hierdoor hebben we een betere aansluiting op de wensen van de neurologen en SEH-artsen. Zij kunnen vervolgens gerichter medicijnen toedienen waardoor er een grotere kans is om schade te beperken.”

Elke minuut telt
Ook Mariët van der Klis houdt zich als radiodiagnostisch laborant bezig met de CT-perfusie. “Het aantal patiënten wat we krijgen is heel verschillend”, vertelt zij. “Soms krijgen we er twee per dag, soms één per week. Hoe minder, hoe beter natuurlijk. Zodra wij te horen krijgen dat er een spoed aan komt, maken wij de kamer waar de CT-scan staat vrij. Juist omdat elke minuut telt op het moment dat iemand een herseninfarct krijgt, is het van grote waarde dat wij deze technische handeling nu ook in ons ziekenhuis kunnen uitvoeren. Een ambulance in de regio kan nu direct bij ons terecht in plaats van bij een ander ziekenhuis, verder weg. We zijn er als ziekenhuis en ook zeker als afdeling erg trots op.”

Rob Zantinge

Redacteur

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden