Het peilen van de meningen over wat inwoners belangrijk vinden voor Beusichem op de Markt.
Het peilen van de meningen over wat inwoners belangrijk vinden voor Beusichem op de Markt. Foto: Arno voor de Poorte

Beusichem neemt het heft in handen

Algemeen 664 keer gelezen

BEUSICHEM • Het dorp leuker en veiliger maken voor iedereen. Dat is wat stichting Beusichem Leeft wil. Laten zien hoe mooi en bruisend dit historische en karakteristieke dorpje is met heel veel mooie tradities en soms nieuwe. Lodewijk Witteveen is zegsman van de stichting. “We zijn gewoon een groepje actieve inwoners dat bestaande en nieuwe initiatieven in het dorp ondersteunt.”

Het doel van Beusichem Leeft is mensen bij elkaar brengen. Soms kan dat al door verenigingen en stichtingen in Beusichem te helpen samenwerken. In groepjes met bewoners ontstaan zo heel mooie dingen. Soms zijn dat nieuwe initiatieven, zoals het klompenpad, de dorspboomgaard, enzovoorts. Dat is dan juist bedoeld om het oude karakter van het landschap of dorp beter te laten zien, staat op de website. “Het kan ook zomaar gebeuren dat we bestuurlijke voornemens of plannen tegen het licht houden. In het laatste geval hebben we dat gedaan met de omgevingsvisie van de gemeente Buren op ons dorp”, zegt Lodewijk.

Complex
Een omgevingsvisie is een complexe opgave, zowel voor inwoners, maar ook voor een gemeente of provincie. Een dorpsvereniging krijgt steeds vaker de rol om de bevolking erbij te betrekken. Lodewijk: “We vonden het tijd om de bevolking van Beusichem te polsen. Hoe dachten ze over de onlangs gepubliceerde omgevingsvisie van de gemeente Buren? Dat is toch hoe je dorp eruit komt te zien. Wij voelden sterk dat we het karakter van Beusichem, de parel van de Betuwe, wilden beschermen. Ondanks inspanningen van de gemeente had de bevolking niet door dat het over hun toekomst ging. Daarom hebben we zelf het heft in handen genomen.” Beusichem Leeft koos voor het houden van een bewonersavond. Die kon geen doorgang vinden wegens de aangescherpte coronamaatregelen. “Toen hebben we gezocht naar manieren om te streamen, maar dat bleek eerst onhaalbaar om in te huren. Daarna zijn we in gesprek gegaan met de kerk in Beusichem. Zij hadden daar tijdens corona met elke dienst ervaring mee opgedaan. Mensen thuis konden die dienst volgen in de lockdown. Met hen zijn we gaan samenwerken. We hebben samen met de kerk een huis-aan-huis-krant uitgegeven vòòr de bewonersavond. Op die bewonersavond zelf werd de kerk naast een zaal dus ook een studio. Zo hebben we dat geregeld.” De uitzending trok 75 man in de kerk en leverde 1.000 clicks op YouTube op. Het werd een bewogen bijeenkomst. Veel vragen en verzoeken om verheldering vanuit de bewoners konden - nog - niet beantwoord worden door wethouder André van den Hurk. Daarom werd besloten een week later wederom een bewonersbijeenkomst te houden. Dit keer vanuit de kerk in Zoelmond en zonder publiek. Ook hier konden mensen thuis kijken naar de uitleg. Die werd gegeven door een beleidsambtenaar. Hij was direct betrokken bij de vaststelling van de omgevingsvisie. Tijdens die sessie werden de vele vragen beantwoord. Na de tweede uitzending merkte Beusichem Leeft dat er veel gebeurde. “Veel mensen met deskundigheid op dit terrein stonden op en binnen een week hebben we met hen een dorpsvisie gemaakt. Vervolgens hebben we deze aan de Beusichemse bevolking laten lezen en gevraagd om handtekeningen. Dat leverde 168 steunbetuigingen op.”

Dorpsvisie
De grootste punten van die dorpsvisie liggen bij het groen, woningbouw en verkeer. Hoe gaat de woningbouw die de gemeente plant het verkeer en historische karakter van het dorp raken? Zo staat in de dorpsvisie dat woningbouw met veel kwaliteit moet ontwikkeld worden. Waar de gemeente nieuw wil bouwen met 20% groen in nieuwe wijken, wil het dorp zelf 50% groen als er dan toch gebouwd wordt. De dorpsvisie ligt nu bij de gemeente. Lodewijk Witteveen: “Voor ons was het een aangename verrassing dat zo veel inwoners zich betrokken voelden bij hun dorp. Er is ook een goede nieuwe manier gevonden om via de kerk met streaming snel veel mensen te bereiken met uitleg. Dat willen we vaker gaan doen met de Protestantse gemeente Beusichem-Zoelmond.” Ook de gemeente heeft er snel en adequaat op gereageerd. Zo besloten wethouder André van den Hurk en zijn kernregisseur Simone Koomans om in de dorpskern een werkplek te creëren. Ze willen daar mensen spreken. Op die manier wordt het gemeentebestuur toegankelijker voor de inwoners. Lodewijk: “Het zou echt mooi zijn als de inwoners hiervan gebruik maken.” Inmiddels is er tussen de gemeente en Beusichem Leeft een convenant getekend waarin onder andere vastgelegd is dat Beusichem Leeft een functie vervult in de communicatie tussen de gemeente en de dorpsbewoners en ondernemers.

Arno voor de Poorte

Arno voor de Poorte

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden