<p>Gasten aan de warme maaltijd bij Inloophuis Tiel, op veilige afstand, vanwege corona.</p>

Gasten aan de warme maaltijd bij Inloophuis Tiel, op veilige afstand, vanwege corona.

(Foto: Corien Remijn)

Plekken in Tiel waar iedereen terecht kan

  •   keer gelezen

TIEL • De wintermaanden kunnen soms lang duren, vooral als je kampt met armoede, eenzaamheid of een beperking. Gelukkig zijn er in Tiel verschillende plekken waar mensen met een kleine beurs terecht kunnen voor gezelligheid, hulp of een betaalbare maaltijd.


In het Inloophuis aan de Dr. Schaepmanstraat komt de geur van stamppot en worst de bezoekers vandaag tegemoet. In de groepsruimte, die veel weg heeft van een buurthuiszaaltje, zitten rond het middaguur vijftien mensen aan de warme maaltijd. “Vrijwilligers koken hier twee keer per week en het zit altijd vol. Normaal is er plaats voor twintig mensen, maar vanwege de coronamaatregelen hebben we nu minder plaats”, legt coördinator Han van Peer uit. Maaltijdgasten betalen een kleine bijdrage . Daarnaast krijgt het Inloophuis producten uit stadsmoestuin De Franciscushof. De groep vaste gasten bestaat uit ruim vijftig mensen uit de regio Tiel. De meesten zijn ouder dan vijftig en alleenwonend, maar iedereen is welkom bij het Inloophuis, benadrukt Han. “Voor de maaltijd moet een afspraak gemaakt worden, maar daarbuiten kun je gewoon binnenlopen voor een praatje, informatie, koffie, een krantje of een spelletje. Er zijn ook groepsactiviteiten, zoals kaarten maken of sjoelen”, vertelt Han. Het Inloophuis is een initiatief van het Diaconaal Centrum Tiel en is elke dag open van 12.00 tot 15.00 uur, voor groepsactiviteiten ook op andere tijden. Kijk voor meer informatie op inloophuistiel.nl.

TOV
Een straat verderop, in het oude schoolgebouw op Binnenmolenstraat 8 zit TOV, een inloopcentrum met eetgelegenheid. Het is een particulier initiatief, bedoeld om mensen te ondersteunen die kampen met armoede of eenzaamheid. De initiatiefnemers begonnen een jaar of zes geleden met het uitdelen van gratis taarten en maaltijden. Ze ontgroeiden al snel hun eerste pand aan de Weerstraat.

Omdat het niet lukt om op korte termijn een afspraak te maken met hun perswoordvoerder, wandel ik op een maandag spontaan naar binnen om de sfeer van het inloopcentrum te proeven. Op zoek naar het restaurant passeer ik een ‘winkeltje’ met gebruikte kleding, een boekenhoek met een gezellig zitje en de keuken, waarin maaltijden worden bereid door vrijwilligers. Warme avondmaaltijden worden in verband met corona niet meer geserveerd, maar kunnen wel worden afgehaald. Gratis, dankzij giften. Her en der hangen mededelingen in een andere taal, vermoedelijk Pools. 

Douchen en de was doen
Even later hoor ik van de gastvrouw, die me hartelijk ontvangt, dat mensen die op straat leven hier ook kunnen douchen en hun was doen. De ontvangstruimte, die veel weg heeft van een modern café-restaurant, is op twee bezoekers na leeg. ”De ontvangst hier is goed en ze doen echt alles om je te helpen”, vertelt een van hen. Alle medewerkers blijken gelovig te zijn, maar die eis geldt niet voor bezoekers. “Iedereen is welkom, maar vloeken… dat moet je maar buiten doen”, zegt de gast begripvol. Op dat moment verschijnt ineens een medewerkster die me verontwaardigd de deur wijst: pers mag alleen op afspraak naar binnen en alleen praten met de officiële woordvoerder. Ik vloek maar niet.
TOV is zeven dagen per week geopend, in verband met corona voorlopig alleen overdag. Voor meer informatie en het activiteitenprogramma, kijk op de website en Facebookpagina van TOV Eten.

Andere mogelijkheden
Ook in zorgcentra en buurthuizen kun je vaak terecht voor een kop koffie, een maaltijd of wat gezelligheid. Kijk daarvoor bijvoorbeeld op de website van wijkcentrum Westroijen, Het Oosthonk, Ons Stekkie of Stichting Zorgcentra Rivierenland (ZSR). Vanwege coronamaatregelen zijn de meeste faciliteiten voorlopig alleen overdag geopend. Specifiek voor dak- en thuislozen heeft Iriszorg op Achterweg 11 een dagopvang-locatie. Nachtopvang valt onder het RIBW.
Alle organisaties houden een slag om de arm waar het gaat om activiteiten rondom kerst, omdat niemand weet welke coronaregels er tegen die tijd gelden. “We kunnen altijd nog kerstpakketten en maaltijden uitdelen.” Houd de online activiteitenagenda’s en deze krant dus goed in de gaten als je een inloopcentrum wilt bezoeken.

Corien Remijn

Corien Remijn
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier