<p>Buurtinitiatieven of mensen die naar je om kijken zijn vaak van levensbelang.</p>

Buurtinitiatieven of mensen die naar je om kijken zijn vaak van levensbelang.

(Foto: nl.123rf.com)

Welzijn Rivierstroom: ‘Vrijwilligers zijn goud waard’

  •   keer gelezen

REGIO • Alleen al in de gemeente Neder-Betuwe en Buren worden meer dan vijfhonderd organisaties grotendeels gerund door vrijwilligers. Wat zou er gebeuren als zij er níet zouden zijn? Welke impact zou dit hebben op de leefbaarheid van inwoners?


Vrijwilligers zijn goud waard en dat merkt Welzijn Rivierstroom natuurlijk ook. ‘We hebben te maken met allerlei maatschappelijke problemen en dan is de hulp van vrijwilligers erg fijn’, aldus een woordvoerder. ‘Er zijn veel Nederlanders die verder weg komen te staan van de samenleving omdat ze bijvoorbeeld minder mobiel zijn, niet meer werken waardoor hun zingeving verandert, het financieel niet bijbenen of omdat ze ziek zijn. Dan zijn buurtinitiatieven of mensen die naar je om kijken van levensbelang.’

In het zonnetje
Gelukkig hebben ook veel mensen het goed en worden die mensen blij van anderen helpen. Juist deze mensen zijn hard nodig. ‘We zijn dan ook erg dankbaar dat zij zich vrijwillig inzetten. Alle reden om dit jaar af te sluiten met het thema vrijwilligers, een maand waarin we vrijwilligers in het zonnetje zetten.’

Welzijn Rivierstroom heeft meerdere sociaal werkers in dienst. Sociaal werkers ondersteunen mensen bij het oplossen van problemen in hun dagelijks leven, zodat zij (weer) deel uit kunnen maken van de maatschappij. 

Sociale samenleving
Marjolein Siebelink is coördinator vrijwilligerssteunpunt in de gemeente Buren. “Dankzij het werk van de vrijwilliger laten we zien dat we in staat zijn om een sociale samenleving te creëren”, zegt zij. “En in deze tijd, waarin individualisme overheerst, is het mooi om te zien dat er toch mensen zijn die omkijken naar anderen en voor ze klaarstaan.”

Lisanne Gesthuizen, coördinator vrijwilligerssteunpunt voor de gemeente Neder Betuwe, zegt: “Passie en gedrevenheid vormen de basis om het beste werk te kunnen leveren. En deze passie en gedrevenheid zie ik bij onze vrijwilligers. Of het nou gaat om het meehelpen bij de dagbesteding voor senioren, het geven van voetbaltraining of het helpen van anderen bij de Nederlandse taal. Door vrijwilligerswerk worden er verbindingen gelegd, zodat contact, ontmoeting en meedoen aan de maatschappij mogelijk worden gemaakt.”

Bedankje voor vrijwilligers
Ter gelegenheid van de dag van de vrijwilliger organiseert Welzijn Rivierstroom meerdere momenten om de vrijwilligers persoonlijk te bedanken. Op anderhalve meter afstand ontvangen alle vrijwilligers een persoonlijk bedankje, als blijk van waardering.

Dat gebeurt op locaties; gemeente Buren: 9 december om 16.00 uur bij Het Klokhuis in Maurik (buiten in koepeltent); 10 december om 16.00 uur op de Markt in Beusichem (muziektent); 13 december om 16.00 uur in de wijk Hof van Lienden, Korsebogerd in Lienden (achter het kantoor aan de Voorstraat 8); Neder-Betuwe: 14 december om 10.00 uur op het pleintje bij Sporthal de Eng in Dodewaard (Dalwagen 78b); 14 december om 13.00 uur op het Dorpsplein in Kesteren (Nedereindsestraat 27a).

In de maand van de vrijwilligers organiseert Welzijn Rivierstroom meer activiteiten. Benieuwd naar deze activiteiten of geïnteresseerd in vrijwilligerswerk? Volg de organisatie op Facebook, Linkedin of via de website www.welzijnrivierstroom.nl

Rob Zantinge
Redacteur
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier