<p>• Matthijs Kastelijns voor zijn huis aan de drukke Binnenmolenstraat in Tiel.</p>

• Matthijs Kastelijns voor zijn huis aan de drukke Binnenmolenstraat in Tiel.

(Foto: Corien Remijn)

Tielenaren zijn verkeersoverlast beu

  •   keer gelezen

TIEL • Even een foto maken voor de krant is nog best lastig in de Binnenmolenstraat, een weg grenzend aan de Tielse centrumpromenade. Op deze zaterdag wurmen zich elke minuut minstens vier (vracht)auto’s en een tiental fietsers langs elkaar heen op het smalle stukje weg naast de geparkeerde auto’s. Af en toe slalomt een aanwonende tussen het verkeer door naar het brede trottoir aan de overkant, want de stoep voor de kleine vooroorlogse woningen is maar enkele tegels breed en staat vol fietsen. 


“Het is hier druk en onoverzichtelijk, nogal gevaarlijk”, zegt aanwonende Matthijs Kastelijns. Hij heeft al meermalen aan de bel getrokken bij de gemeente over de veiligheid en verkeersoverlast. “De huizen zijn slecht geïsoleerd en trillen als er een vrachtwagen voorbij komt. Bovendien wordt hier vaak heel hard gereden, het lijkt tegenwoordig het Wilde Westen wel. Ik ben bang dat er eerstdaags iemand een huis binnenrijdt.” 

Verkeersdruk en snelheid toegenomen
Kastelijns woont inmiddels drie jaar in Tiel en woonde voorheen in grotere steden. “Ik ben dus wel wat gewend, maar het centrum moet wel leefbaar blijven voor de bewoners. Hier zijn de verkeersdruk en snelheid volgens mij echt toegenomen de afgelopen jaren.” Kastelijns zelf heeft de problemen schriftelijk aangekaart bij de gemeente en ook ingesproken bij een vergadering van de commissie Ruimte. Een andere aanwonende heeft er met een wethouder over gesproken, maar concrete maatregelen blijven vooralsnog uit. Wat ze willen? “Allereerst dat ze eens komen kijken om te weten wat er speelt, en met ons mogelijke oplossingen bespreken op gebied van geluidsbeperking, parkeren en aanpak van verkeersstromen, want moet iedereen hier wel langs? Per direct is ook betere snelheidshandhaving nodig, voordat er ernstige ongelukken gebeuren.”
Een woordvoerder van de gemeente Tiel laat desgevraagd weten bekend te zijn met de signalen en wensen van de bewoners van de Binnenmolenstraat. “De straat valt binnen het projectgebied van riolering / onderhoudsproject Binnenstad, maar buiten de grenzen van het nieuwe autoluwe gebied dat we daarna gaan inrichten. We staan zeker open voor de suggesties van bewoners, ook tijdelijke maatregelen.”

Nieuwe Tielseweg: racecircuit?
Aanwonenden van de weg langs het Hertenkampje aan de Nieuwe Tielseweg hebben vergelijkbare klachten over handrijders en geluidsoverlast, al is deze weg nabij het centrum een stuk breder. Aanwonende Diana van Dijk vertelt: “Ze rijden hier als gekken, zo hard, er zijn zelfs straatraces. De laatste tijd zijn er ook veel bruiloften geweest. Dan is het net een autocircuit in en om het centrum, met veel gehuurde wagens. Daarnaast hebben we veel last van zwaar vrachtverkeer.”  Op woensdag 24 november overhandigt een delegatie van omwonenden een petitie met handtekeningen aan wethouder Groen. Diana: “Er was niemand die aarzelde om een handtekening te zetten. Afgelopen jaren hebben veel bewoners meldingen gedaan bij de gemeente en vragen gesteld, maar vaak kwam er geen reactie.”

Gemeentelijke plannen
Intussen blijkt gemeente Tiel toch niet stil te zitten, al gaat het voor omwonenden veel te langzaam. Een gemeentewoordvoerder laat weten dat in 2022 het asfalt tussen rotonde Rechtbank en Brugstraat vervangen wordt en dat beperking van geluidsoverlast daarbij wordt meegenomen. “Voor de woningen langs de Nieuwe Tielseweg is een traject gestart vanuit het programma wegverkeerslawaai van het Rijk. Er komt geluids-reducerend asfalt op het gedeelte tussen de rotonde Brugstraat en de aansluiting met Sterrebos. Op dit moment wordt er bij eigenaren onderzoek uitgevoerd of er daarnaast aanvullende geluidsisolatie nodig is.” De gemeente gaat er vanuit dat de het aantal voertuigen niet is toegenomen. “De verkeersdruk op het aangrenzende stuk, tussen de Heiligestraat en Brugstraat is in de periode 2010-2020 gelijk gebleven. Dat geeft ook een goed beeld voor het gedeelte richting Rechtbankstraat.” Concrete plannen voor betere handhaving van snelheid bevat de reactie van de gemeente niet.

Corien Remijn

Corien Remijn
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten