Het fruitboompje voor basisschool De Klepper in Zoelmond gaat de grond in.
Het fruitboompje voor basisschool De Klepper in Zoelmond gaat de grond in. Foto: aangeleverd

Hoogstamfruitboom voor elke basisschool in Buren

Algemeen 189 keer gelezen

ZOELMOND • Sinds vorige week heeft elke basisschool in Buren zijn eigen hoogstamfruitboom. Door verschillende hoogstamfruitbomen te planten, wordt de biodiversiteit in de gemeente verhoogd. Met deze uitdeelactie komt wethouder Pieter Neven de belofte na die hij op de Kinderklimaattop in Zoelmond deed. De leerlingen van basisschool De Klepper vroegen toen om een boom.

“Hoogstamfruitbomen horen bij onze gemeente en spelen een belangrijke rol bij het verhogen van de biodiversiteit”, zegt wethouder Pieter Neven. “Je ziet ze op veel plekken in Buren. Ik vind het mooi om te zien dat, als kinderen meedenken over het klimaat en met oplossingen komen, die binnen ons landschap passen. Laagdrempelig zijn, maar op den duur een groot effect hebben.”

Buren 625 jaar stadsrechten
De hoogstamfruitbomen zijn een verlaat verjaardagsgeschenk van de Stichting Buren, gemeente Buren en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG), met subsidie van de provincie Gelderland. In 2020 vierde Buren dat zij 625 jaar eerder stadsrechten kreeg. Vanwege corona is dit jubileum een jaar uitgesteld. De Stichting Buren heeft, samen met de gemeente Buren en SLG, als doel om 625 hoogstamfruitbomen in boomgaarden, tuinen of op erven van inwoners van de gemeente aan te planten. Hierdoor wordt de identiteit van de Betuwe versterkt én de biodiversiteit gestimuleerd. De scholen konden kiezen uit twaalf typische Betuwse fruitboomrassen. Zo koos basisschool de Blinker uit Kerk-Avezaath voor de Avezaath Kapel, een perenboom.

Wethouders en vrijwilligers
De bomen werden op Boomfeestdag uitgedeeld door de Burense wethouders. Samen met vrijwilligers van de BV Buren en Hoogstamfruitbrigade Beusichem bezochten de wethouders de basisscholen in de kernen waarvoor ze verantwoordelijk zijn. Terwijl de kinderen hielpen de bomen te planten, vertelden de vrijwilligers over het snoeien van de takken en de verzorging van de boom. Verder overhandigden de wethouders ook een bijpassend vogelhuisje. De vogels die een nestje maken in deze kastjes eten eikenprocessierupsen. Zo wordt deze rups op een natuurlijke manier bestreden in de gemeente Buren.

Rob Zantinge

Redacteur Het Kontakt - Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden