<p pstyle="bodytekst_G + plaatsnaam">Koot Jedeloo regelt, zéker in coronatijd, veel vanuit zijn woning in Passewaaij.</p>

Koot Jedeloo regelt, zéker in coronatijd, veel vanuit zijn woning in Passewaaij.

(Foto: Rob Zantinge)

Koot Jedeloo ondersteunt kinderen in Dominicaanse Republiek met stichting

  •   keer gelezen

TIEL • Koot Jedeloo uit Tiel is voorzitter van de Stichting Kinderhulp Dominicaanse Republiek. Deze stichting, die zo’n 35 jaar actief is, ondersteunt schoolprojecten in de Dominicaanse Republiek. Sponsoren zorgen ervoor dat kinderen uit de armste gezinnen tóch naar school kunnen en dus meer kans hebben op een betere toekomst. 


Koot Jedeloo is 68 jaar en was, toen hij nog werkte, vestigingsmanager bij de Makro. Hij is al enige jaren gepensioneerd, maar verveelt zich bepaald niet. Jedeloo is voorzitter van Actief in Tiel en sinds enige tijd ook voorzitter van de Stichting Kinderhulp Dominicaanse Republiek. “De vorige voorzitter was 75 jaar, had wat minder energie en wíst dat ik het leuk zou vinden”, vertelt Jedeloo, die - samen met zijn inmiddels overleden vrouw - lang geleden kinderen adopteerde, onder wie twee kinderen uit de Dominicaanse Republiek. 

Geen verschillen
“De oudste, Sandro, is al 36”, aldus Jedeloo. “Ze zijn écht geadopteerd. Sandro zegt ook dat ik zijn vader ben. Wij vormen ook één gezin, zonder verschillen. Ik zeg altijd, omdat drie van m’n vier kinderen donker zijn: het zijn Bounties; bruin van buiten en wit van binnen. Ze zijn immers helemaal met onze cultuur opgevoed.” De kinderen van Koot Jedeloo wonen in Nederland; twee dichtbij, de andere twee wat verder weg. Met hen maakte hij ooit een ‘rootsreis’ naar de Dominicaanse Republiek. “Een hele bijzondere reis en best emotioneel”, blikt hij terug.

Schooluniformen
Koot Jedeloo is ook nog eens sponsor van vier kinderen die in de Dominicaanse Republiek wonen. “Ik wilde ook wat doen voor de kinderen dáár”, zegt hij. Rijk hoef je er niet voor te zijn, zo blijkt. “Een kind sponsoren kost per kwartaal 35 euro en per maand 11,67 euro. Voor dat geld kunnen ze naar school, kan het schoolgeld worden betaald, krijgen ze schooluniformen - die dragen ze daar nog - en andere dingen die nodig zijn, zoals eten. Van sommige kinderen zijn de ouders zó arm, dat ze met een lege maag naar school gaan. En met Kerst krijgen ze een diner en een cadeautje.” Ter plekke heeft de stichting een contactpersoon, Fanny Guadalupe Geronimo Rodriquez. “We hebben in de Dominicaanse Republiek negen projecten - voor het tiende is er een aanvraag - en zij onderhoudt de contacten daarmee”, aldus Jedeloo.

Twintig kansarme kinderen
De Stichting Kinderhulp Dominicaanse Republiek is nu in de bres gesprongen voor twintig kansarme kinderen, waarvan de familie te weinig financiële middelen heeft om ze naar school te laten gaan. Er is, zeker nu Corona ook in het land rondwaart en veel slachtoffers maakt, geen geld om de schoolkosten te betalen. Hierdoor is een mooie, zelfstandige toekomst voor de kinderen vrijwel uitgesloten. Een aantal van hen is bovendien doof. “Vaak door inteelt”, aldus Jedeloo.
De kinderen waarvoor zijn stichting opkomt komen vaak uit bijzondere gezinnen, zoals eenoudergezinnen, grootoudergezinnen, gezinnen met verslaafde of ernstig zieke ouders óf dove ouders.

Brommertje
Als de kinderen wel naar school gaan, worden ze vaak door familieleden met een brommertje naar de openbare weg gebracht, naar de bus. We hebben er twee bussen, waarmee ze worden opgehaald, maar die zijn ook al negentien jaar oud. Ze moeten worden vervangen, maar zo’n bus kost - tweedehands - 45.000 euro.” De stichting werkt samen met Wilde Ganzen. “Als wij geld inzamelen, dan betaalt Wilde Ganzen de helft van dat bedrag bij; dus 20.000 euro wordt dan 30.000 euro. De inzameling moet overigens wél in het beleid van Wilde Ganzen passen.”
De stichting heeft dringend geld nodig. Een ieder kan voor een vast bedrag per maand sponsor worden en zo bijdragen aan de ontwikkeling van een kind. Zelf het maandelijkse bedrag bepalen en donateur worden van de Stichting Kinderhulp Dominicaanse Republiek kan natuurlijk ook. De stichting is gecertificeerd door het CBF en de ANBI.
Meer informatie: https://kinderhulpdominicaanserepubliek.nl/help-mee/ of via Marieke van Suijlen, contact@kinderhulpdominicaanserepubliek.nl.

Rob Zantinge

Rob Zantinge
Redacteur
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten