• Peter van 't Wout, Diana Griepsma en Marianne Landman in Wereldwinkel Tiel.
• Peter van 't Wout, Diana Griepsma en Marianne Landman in Wereldwinkel Tiel. Foto: Corien Remijn

Wereldwinkel Tiel al 40 jaar bij de tijd

Algemeen 593 keer gelezen

TIEL • Op maandagochtend is de Wereldwinkel in de Weerstraat gesloten, maar door de etalage lachen het kinderspeelgoed en de kerstcollectie je tegemoet. Achterin het historische pand zit een groepje medewerkers gezellig aan de koffie met speculaas.

De goede onderlinge sfeer is een belangrijke succesfactor van de Tielse Wereldwinkel, vertelt bestuurslid Marianne Landman. “Het is allemaal vrijwilligerswerk. De meesten blijven jarenlang actief.” Het team, met gemiddeld dertig mensen, bestaat zeker niet alleen uit ouderen. Dat blijkt ook vandaag. Onder de aanwezigen bevinden zich een zelfstandig coach, een leerkracht basisonderwijs en een moeder, die - naast haar werk bij de wereldwinkel - een gezin met jonge kinderen bestiert. Ze zijn vier tot acht jaar betrokken bij de Wereldwinkel. “Nieuwe medewerkers zijn altijd welkom, ook tijdelijk”, benadrukken ze.

Eigentijds en duurzaam
Nog een succesfactor: Wereldwinkel Tiel blijft met de tijd meegaan. Op de toonbank staat een modern kassa- en registratiesysteem en het assortiment wordt voortdurend bijgesteld. Zo is het oorspronkelijke aanbod van Fairtrade voedingsmiddelen uit verre landen sterk ingekrompen om plaats te maken voor andere duurzame artikelen, die ook uit de eigen regio kunnen komen. Marianne: “Supermarkten verkopen tegenwoordig ook Fairtrade etenswaren. Wij richten ons daarom meer op bijzondere cadeaus en woonartikelen, altijd geproduceerd met respect voor mens en milieu.” Styliste Lia Reulen zorgt al meer dan twintig jaar voor aantrekkelijke en steeds wisselende winkelpresentatie. Voor wie liever online shopt, is er inmiddels ook een webwinkel, onder de hoede van Diana Griepsma. Van de wereldwijde leveringsproblemen hebben ze gelukkig (nog) geen last, er is nog genoeg voorraad.  

Historie
Naar verluidt was er eind zestiger jaren in Tiel al sprake van verkoop van Fairtrade artikelen, vooral koffie en thee. Informeel, vanuit kerkelijke kring. Bestuurslid Peter van ‘t Wout: “Ons eigen archief gaat terug tot 10 november 1981, toen Vereniging Wereldwinkel Tiel is opgericht. In 2003 zijn we een stichting geworden. De landelijke vereniging van Wereldwinkels, waar we lid van waren is inmiddels opgeheven. We zijn nu dus helemaal zelfstandig.” De winkel is meermalen verhuisd. Na een kelder aan de Hof van Arkel en een winkeltje in de Kerkstraat, kon de organisatie 22 jaar geleden terecht op Weerstraat 10. Dit is een pand uit 1863 met een rijke historie. Naast de bijzondere vloer en kelder, zijn de houten toonbank en laatjeskast van de vorige gebruiker - de firma Lebbink - behouden gebleven. “Er is zoveel te zien, dat we overwegen om af en toe rondleidingen door het pand te geven.”
De organisatie viert het veertigjarig bestaan met een feestweek van 9 tot en met 13 november. Mét een kinderspeurtocht, Rad van Avontuur, VIP-avond, een bloemenmaakwedstrijd, muziek en attenties voor alle klanten. Het hele programma is te vinden op de website en sociale media van Wereldwinkel Tiel.

Corien Remijn

Corien Remijn

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden