Foto: Aangeleverd

625 “Appeltjes van Oranje” voor de gemeente Buren

  •   keer gelezen

BUREN • Overal in de Betuwe komen hoogstamboomgaarden voor. Deze bomen zijn typerend voor deze streek en horen thuis op het boerenerf. Ze zijn belangrijk voor natuur en dieren. De gemeente Buren, Stichting Buren 625 en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) willen meer van deze fruitbomen planten. 


Om het jubileum ‘Buren 625 jaar stad’ te vieren plant de gemeente samen met haar inwoners 625 hoogstamfruitbomen van Betuwse rassen. 

625 jaar stadsrechten Buren

In 2020 vierde Buren dat zij 625 jaar eerder stadsrechten kreeg van ridder Allard, heer van Buren en Beusichem. Vanwege dit jubileum start de Stichting Buren 625 samen met gemeente Buren en SLG een hoogstamfruitproject met als doel om 625 hoogstamfruitbomen in boomgaarden, tuinen of op erven van inwoners van de gemeente aan te planten. Op deze manier helpen de inwoners mee:

  • om deze karakteristieke boomgaarden in stand te houden;
  • de identiteit van de Betuwe te versterken;
  • de biodiversiteit te stimuleren. 

Gratis Betuwse fruitboom voor inwoners

Aan deze jubileumactiviteit kunnen alle inwoners meedoen. Inwoners kunnen per huishouden één gratis hoogstamboom ontvangen voor in hun tuin of op hun erf. In het buitengebied kunnen inwoners ook gratis hoogstambomen krijgen voor de aanleg van een nieuwe boomgaard. Gekozen kan worden uit twaalf typische Betuwse rassen, zoals Avezaath Kapel (peer), Lombarts Calville (appel), Betuwse Kwets (pruim) en Bigarreau Napoleon (kers). Dit project is mogelijk dankzij de gemeente Buren en provincie Gelderland. Het aantal beschikbare bomen is beperkt. Op betekent op. Let op: een hoogstamfruitboom neemt uiteindelijk veel ruimte in. U dient plek te hebben voor honderd vierkante meter voor één fruitboom. De feestelijke uitdeeldag is op zaterdag 18 december in het Plantsoen in Buren.

Overige jubileumactiviteiten

Het hoogstamfruitproject is een van de jubileumactiviteiten van Stichting Buren 625. In december 2021 staan er nog meer activiteiten gepland. Kijk op de pagina’s van www.burenstad.nl voor meer informatie over de uitdeeldag en de overige activiteiten.

Doet u mee? Meld u aan voor een gratis hoogstamfruitboom via de website www.burenstad.nl/site/buren625.

Heeft u vragen? Neem dan contact op met projectleider Freek Aalbers van SLG via f.aalbers@landschapsbeheergelderland.nl of 026 – 353 74 44 of met Evert Obdeijn van de Stichting Buren 625 via info@evertobdeijn.nl of 06 - 51408502

Rob Zantinge
Redacteur
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten