<p>Lynn, Isa, Liv, Kick, Max en Nout hadden de primeur, want zij mochten zich vríjdag alvast uitleven op het nieuwe beweegpad in hun school.</p>

Lynn, Isa, Liv, Kick, Max en Nout hadden de primeur, want zij mochten zich vríjdag alvast uitleven op het nieuwe beweegpad in hun school.

(Foto: Rob Zantinge)

Betere prestaties op De Sterappel dankzij het beweegpad

  •   keer gelezen

LIENDEN • Openbare basisschool De Sterappel zet in op bewegend leren. Een gloednieuw, dinsdagochtend geopend beweegpad in de gang moet ervoor zorgen dat de conditie van de kinderen vooruit gaat. “Niet alleen de conditie verbetert, maar het leren gaat daardoor ook makkelijker”, legt schooldirecteur Linda Beaupain uit. “Bewegen helpt daar echt bij.”


Buurtsportcoaches van de gemeente Buren onderzochten middels de BLOC-test hoe het met de conditie en de motoriek van de kinderen gesteld is. Hierbij vroegen de onderzoekers zich af hoe het zit met het niveau van bewegen van de kinderen, hoe het met hun motoriek gesteld is en of hun conditie goed genoeg is. Uit het onderzoek bleek dat kinderen in de gemeente over het algemeen te weinig bewegen.

Concentratie
“Door de combinatie van leren en bewegen kunnen de kinderen zich beter concentreren en dat leidt tot betere schoolprestaties”, legt Linda Beaupain uit. “Dat is leuker voor de docenten én voor de leerlingen, want op een bewegende manier leren is leuker om te doen. Er is veel onderzoek naar gedaan waaruit blijkt dat kinderen dingen makkelijker opslaan. We deden al veel dingen buiten, zoals spelletjes, dictee en met stoepkrijt woorden op het schoolplein schrijven. En nu kunnen de kinderen dus ook ín de school het alfabet of de tafel van drie of zeven springen.” Rosaly en Jan van Uitgeverij-IDEE uit Drachten waren een groot deel van de vrijdag bezig om het ‘stickerpad’ in de gangen aan te leggen. Een héle klus. “Ze zijn om half elf begonnen met plekken en het duurt nog wel tot een uur of drie”, aldus Beaupain.

Vierkante meter
Naast het beweegpad, dat gedeeltelijk werd gesponsord door Urmila ter Wielen van Move2ur Personal training, beschikt De Sterappel sinds kort ook over een vierkante meter. “Letterlijk”, aldus Beaupain, “voor de bovenbouw. Zo hebben de leerlingen een concreet beeld van wat er in een vierkante meter past.
En dat is niet het enige. Na de herfstvakantie wordt buiten, op het schoolplein, met een klusklas gestart. “Speciaal voor de kinderen waarvan we het idee hebben dat ze later met hun handen gaan werken”, legt Linda Beaupain uit. “We willen ze de kans geven hun talent te ontwikkelen.”

Graffiti
Op het plein komen ook meer mogelijkheden om te bewegen. “Met graffiti wordt er een beweegplein met paden uitgezet”, aldus de directeur van De Sterappel. “Graffiti heeft natuurlijk niet zo’n goede naam, maar het voordeel is dat het niet zomaar verdwijnt; je hebt daar het langst plezier van.”

Rob Zantinge

Rob Zantinge
Redacteur
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten