<p>Het optreden van twee harp spelende en zingende meiden is Ingrid Zaaijer het meest bijgebleven.</p>

Het optreden van twee harp spelende en zingende meiden is Ingrid Zaaijer het meest bijgebleven.

(Foto: Lisanne van den Broek)

Open podium in Zinder mét publiek

  •   keer gelezen

TIEL • “We hebben al zo’n zeven aanmeldingen en op het laatste moment druppelt er ook altijd wat binnen.” Aldus Ingrid Zaaijer van Zinder over de achtste editie van ‘t open podium, op vrijdag 12 november in het cultuurcentrum. “We hebben altijd veel dans en muziek, dat zijn de twee grootste disciplines.”


Ingrid Zaaijer is projectleider van het Zinder-podium. Ze organiseert sinds de opening van het cultuurgebouw, in september 2017, allerlei projecten. “Musicals, open podia; alles wat níet met de lessen in Zinder te maken heeft”, vat ze haar werk samen. Vóór Zinder was ze actief voor De Plantage en poppodium Twentietoe. “Daar ben ik in deze functie gegroeid en zo meeverhuisd naar Zinder.”
Het open podium organiseert Ingrid niet alleen. “Ik heb het samen met collega Inge de Peinder opgezet. Het is inmiddels de achtste keer en iedereen mag inschrijven. De talenten treden gelukkig ook weer voor een live-publiek op.” Dat was de afgelopen keren wel anders, door Corona. “Vorig jaar mei hadden we in de Agnietenhof de meest strenge online-editie, want toen zaten we nog in lockdown”, aldus Ingrid. “En november vorig jaar hebben we twee shows met dertig man publiek op anderhalve meter gehad.”

Creatief
Ingrid kijkt desondanks tevreden terug op de afgelopen coronaperiode. Zinder kwam volgens haar niet echt in zwaar weer terecht. “We zijn goed door die moeilijke periode heen gekomen, dat geeft wel aan dat we creatief zijn. De Zomerweken voor kinderen werden goed bezocht, we zaten helemaal vol. En er werden online lessen gegeven. We gaan natuurlijk wel mee in de tendens, maar we slaan ons er goed doorheen. We kijken dan ook vooral naar wat wél kan.”
En dat is dus ook het organiseren van het achtste open podium, bedoeld voor talenten in de leeftijd van 12 tot 23 jaar. Dát Tiel veel talent huisvest, hebben de afgelopen zeven open podia wel bewezen. “Heel veel danstalent vooral, ook van Zinder educatie bijvoorbeeld”, aldus Ingrid. “Zowel solodansers als duetten en groepsdansers, maar ook iemand van een dansopleiding elders in de regio. Daarnaast veel muziek, zoals harp, gitaar en singer-songwriter. En theatersketches. Ook talent van Thedinghsweert. We zijn er voor alles en iedereen. En niet alleen van kunstdisciplines, maar bijvoorbeeld ook jongleurs. We zitten, met vijftien á zestien acts, altijd helemaal vol met een avondvullend programma.”

Talentbegeleider
De acts worden ‘s middags begeleid door talentbegeleider Inge. Van het open podium werden de afgelopen keren, vanwege de online-edities, door Richard Brusse opnamen gemaakt. Dat gebeurt dit keer niet. Wel worden er van het open podium foto’s gemaakt, die de deelnemers na afloop krijgen.
Ingrid noemt alle acts die meedoen supertof, maar één optreden is haar het meest bijgebleven. “Twee harpmeiden die, tijdens de lockdown, in de Agnietenhof ook zelf zongen. Een eigen liedje, heel verdrietig, voor een lege zaal. Dat raakte veel mensen. Medewerkers, productiemensen; iedereen was er stil van.”
Wie zich nog wil opgeven voor het open podium, kan dat tot en met donderdag 28 oktober doen via www.zinder.nl/podium.

Rob Zantinge

Rob Zantinge
Redacteur
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten