<p>'Noem het een noodkreet aan de gemeenschap in regio Rivierenland: laat je alsjeblieft vaccineren!'</p>

'Noem het een noodkreet aan de gemeenschap in regio Rivierenland: laat je alsjeblieft vaccineren!'

(Foto: Aangeleverd)

Ziekenhuis Rivierenland kan zorg niet langer aan

  •   keer gelezen

tiel • Als de enorme druk op Ziekenhuis Rivierenland blíjft, dan stevent het ziekenhuis af op ‘code zwart’. Zeker als de vierde coronagolf doorzet. Het ziekenhuis kan dan alleen nog acute zorg leveren. Bedden zullen dan moeten sluiten. Dat zei Marc Hendriks, voorzitter van de Raad van Bestuur van Ziekenhuis Rivierenland, vorige week dinsdagavond bij Op1. Hendriks luidde, mede namens al zijn collega’s, de noodklok. “Ons ziekenhuis kan de reguliere zorg, gecombineerd met de coronazorg, niet langer aan.”


Volgens Hendriks gaat het om een combinatie van factoren. “Na de derde coronagolf is de zorgdruk gebleven”, geeft hij aan. Het ziekenhuis heeft te maken met acute zorg en veel uitgestelde zorg, waaronder operaties, waardoor de druk op de bedden (lees: personeel) onverminderd doorgaat. “En die druk zorgt voor uitval onder de medewerkers, want elke coronapatiënt is een hele intensieve patiënt. Coronapatiënten moeten geïsoleerd worden verpleegd en liggen zómaar drie weken op de Intensive Care. Al met al leidt het hele systeem tot een zorginfarct, zeker als daar straks meer nóg meer coronapatiënten en ook nog eens een griepgolf bijkomen.”

‘Niet heel hoog’
Marion Koopmans, viroloog van het Outbreak Management Team, zat samen met Hendriks aan tafel in Op1. Zij verwacht wel een toename, maar denkt niet dat de cijfers heel hoog zullen worden. “Dat hangt ook af van de maatregelen en of mensen zich er aan houden”, aldus Koopmans. De piek van de vierde coronagolf verwacht ze in december/januari. Het OMT, waarvan Koopmans lid is, komt komende vrijdag weer bijeen om over de actuele coronacijfers te praten en de situatie te bespreken. Intussen spreiden diverse ziekenhuizen in het land de coronapatiënten weer.

Tweede noodkreet
Een paar dagen na de Op1-uitzending kwam Ziekenhuis Rivierenland, middels een uitgebreid persbericht, met een tweede noodkreet: ‘Ons hart klopt voor de zorg, maar dit hart heeft dringend zuurstof en vers bloed nodig om deze winter nog te kunnen blijven kloppen. Een zorginfarct dreigt niet, we zitten er al middenin. En het enige wat we kunnen doen is iedereen oproepen te helpen om het zorginfarct te stoppen.’

Sporen achtergelaten
De oproep kwam van artsen, verpleegkundigen en het bestuur van Ziekenhuis Rivierenland aan de gemeenschap in de regio Rivierenland. De oproep geldt óók voor alle zorgpartners in het rivierengebied. ‘De rek is eruit! In het kort: ruim anderhalf jaar Covid-zorg heeft zijn sporen achtergelaten.’ ‘De Covid zorg blijft en de zorg voor patiënten met Covid is veel zwaarder, onder andere door de extra beschermingsmaatregelen die nodig zijn. Tegelijkertijd zijn de wachtlijsten toegenomen en proberen we zoveel mogelijk patiënten te helpen’, aldus bestuur en personeel. ‘De rek is er echt uit bij onze zorgmedewerkers. Artsen, verpleegkundigen, eigenlijk alle zorgmedewerkers zijn moe. Omdat er nauwelijks ruimte is voor herstel, zien we het ziekteverzuim toenemen.’ ‘Alles wat we kunnen doen om dit te voorkomen moeten we nu doen. Vandaar ook deze oproep, noem het een noodkreet aan de gemeenschap in regio Rivierenland: laat je alsjeblieft vaccineren!’

Rob Zantinge

Christine Kieviet
Redactiecoördinator van Het Kontakt West Betuwe, Het Kontakt Tiel en Het Kontakt Culemborgse Courant
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten