De meest 'hondgerelateerde' boetes in Gelderland worden in Tiel uitgedeeld.
De meest 'hondgerelateerde' boetes in Gelderland worden in Tiel uitgedeeld. Foto: stock

Tiel scoort ‘t hoogst met hondgerelateerde boetes

Algemeen 221 keer gelezen

TIEL • Hoewel het aantal boetes voor hondeneigenaren in Gelderland in vijf jaar tijd met maar liefst 64 procent is gedaald, worden de meeste boetes van de provincie in Tiel uitgedeeld. 

Werden er in Gelderland in 2016 jaarlijks nog 334 bekeuringen uitgeschreven, het afgelopen jaar waren het er ‘slechts’ 120. Het vaakst kregen eigenaren een boete voor het niet aangelijnd uitlaten van hun viervoeter. Dit blijkt uit onderzoek van beslist.nl, dat op basis van CJIB-gegevens analyseerde waar in Nederland het vaakst hondgerelateerde boetes werden uitgedeeld. De afgelopen vijf jaar werden in Nederland in totaal 14.267 boetes uitgedeeld. 

Grote steden en kustgemeenten
De meeste boetes gingen naar hondeneigenaren in de grote steden en de kustgemeenten. Den Haag (1373 boetes), Rotterdam (1234), Utrecht (638), Tilburg (520) en Noordwijk (473) waren de absolute koplopers. Landelijk is er sinds 2016 sprake van een afname van 70 procent, waarbij grote verschillen bestaan tussen provincies. Zo is de daling in Zuid-Holland maar liefst 84 procent, terwijl de provincies Zeeland en Utrecht te maken hebben met een daling van ‘slechts’ 34 procent. De cijfers van Gelderland zijn met een afname van 64 procent procent redelijk gunstig. In Gelderland zitten maar 13 van de 48 gemeenten boven het landelijke gemiddelde (6,3 boetes per 10.000 inwoners).

Tiel absolute uitschieter
De gemeente Tiel (29,7), Oost Gelre (18,2) en Elburg (15,6) zijn de absolute uitschieters. De gemeenten West Betuwe en Berkelland hebben de minste boetes: 0,2 per 10.000 inwoners. In de provincie Gelderland heffen 33 van de 51 gemeenten nog belasting op honden. Gemiddeld betalen Gelderse eigenaren 64,35 euro. De meeste belasting betalen Nijmeegse hondeneigenaren met 120,80 euro.

https://www.beslist.nl/info/honden.html

Rob Zantinge

Redacteur Het Kontakt - Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden