Foto:
ingezonden mededeling

Kringloopwinkel: ook duurzaam voor de geest

  •   keer gelezen

Het opnieuw gebruiken van afgedankte spullen wordt vanwege het toenemende besef van klimaat en milieu aangemoedigd. Kringloopwinkels spelen daar een rol in, maar deze kunnen ook voor mensen zelf een nieuwe kans betekenen. 


Of dit nu is om te herstellen na een moeilijke periode, zich te ontworstelen aan eenzaamheid of simpelweg een leuke tijd na zijn of haar werkende leven te hebben.

Burn-out
Het verschijnsel kringloopwinkel is in Nederland al jaren aan een opmars bezig en daar profiteren niet alleen het milieu en koopjesjagers van. De overkoepelende organisatie 2Switch, waaronder ook kringloopwinkel Secunda in Tiel valt, publiceerde op haar website verhalen van een medewerker die na een burn-out als vrijwilliger herstelde, en van een dame die invulling geeft aan haar oude dag. De sfeer in kringloopwinkels is vaak gemoedelijk, er hoeven geen targets gehaald te worden en deadlines bestaan er niet. Uiteraard moet er het één en ander gebeuren, want het zijn niet zelden drukbezochte winkels. Maar van werkdruk zoals op de burelen van bijvoorbeeld een multinational is er geen sprake.

Werkzaamheden
Inkomende spullen controleren op kwaliteit en eventueel repareren, het uiterlijk van de winkel zo nu en dan aanpassen aan de seizoenen en feestdagen, klanten vriendelijk te woord staan, het is een kleine greep uit de werkzaamheden. Kleding die binnenkomt wordt eerst gewassen en als dat kan met een bijna hagelnieuwe Miele-wasmachine die net uit een faillissement is binnengekomen, is dat een uitkomst. Witgoed zoals wasmachines, drogers en vaatwassers wordt nagekeken, evenals de vele hifi- en keukenapparatuur. Wanneer Valentijnsdag nadert, brengen de vrijwilligers de winkel in de juiste sfeer, net als met Kerstmis. Boeken, platen, cd’s, ze worden allemaal in categorieën ingedeeld.

Vrijwilligers
Vrijwilligers zijn er veelal welkom en voor mensen die willen re-integreren op de arbeidsmarkt is het een ideale plek. Soms zijn er vacatures voor betaald werk, en stages of andere manieren om al werkend te leren. Alleenstaanden en/of gepensioneerden besteden er enkele dagdelen per week om niet te vereenzamen of ‘gewoon’ omdat ze het gezellig en nuttig vinden. Ook staat dit soort vrijwilligerswerk goed op elk cv.

Kringlopen
Zo wordt het effect van de kringloopwinkel veelomvattender dan misschien ooit bedoeld: mensen kunnen er oude spullen kwijt, anderen vinden er goedkoop nieuw huisraad. Dit biedt tegenwicht tegen de consumptiemaatschappij en voorkomt dat er nog meer weggegooid wordt. Maar de sociale functie is dus minstens zo groot. Sommige kringloopwinkels steunen ook goede doelen. En veel mensen struinen op vrije dagen meerdere winkels achter elkaar af als hobby, waarbij niet duurzaamheid de beweegreden is, maar meer de pret van het koopjes scoren. De kringloopwinkel is al met al niet alleen duurzaam voor ons leefklimaat, maar ook voor de geest.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten