<p>Deze MG van Peter Agterberg uit Tiel trok veel bekijks.</p>

Deze MG van Peter Agterberg uit Tiel trok veel bekijks.

(Foto: Rob Zantinge)

29ste Oldtimerrit HACC in Coronastijl

  •   keer gelezen

CULEMBORG • Eindelijk was er zaterdag weer een oldtimerdag vanuit Culemborg, de 29ste inmiddels. Niet met een start in het centrum, maar vanaf de Costerweg. Daar verzamelden na 10.00 uur auto’s én een enkele motorfiets van de meest uiteenlopende merken, variërend van Ford tot Chevrolet en van Citroën tot Hotchkiss. Zijn er normaal gesproken zo’n 300 bestuurders die inschrijven, nu waren dat er 180.


Voor alle deelnemers was er koffie en, voor onderweg, een lunchpakket. De start van de Corona-editie van de oldtimerdag was tussen 12.00 en 13.00 uur. De voertuigen en hun berijders vertrokken in groepjes voor een rit van ruim 90 kilometer door de Betuwe. De streek mág dan bekend zijn vanwege de prachtige bloesems in het voorjaar, ook nu was de tocht de moeite waard. De route voerde de deelnemers over allerlei, soms kronkelige weggetjes en met een mooi herfstzonnetje op de motorkap werd het een prachtige rit. 

Héle organisatie
De organiserende Historische Automobiel Club Cuylenburgh (HACC) had een duidelijke route uitgezet. Aan de soepel verlopen dag ging wel een héle organisatie vooraf. “We hebben ingezet op een zo laat mogelijke datum, zodat de kans op het doorgaan van de oldtimerdag zo groot mogelijk was”, zegt HACC-voorzitter John van der Meer. “We hebben een goede inschatting gemaakt, overleg gehad met de gemeente en zijn tot deze datum gekomen. Het overleg met burgemeester en ambtenaren was trouwens goed. En er werd positief meegedacht over onder meer het oplossen van problemen. Ook met de vergunningen liep het soepel en vanmorgen werd hier op de Costerweg de bezemwagen er nog even doorheen gejast.”

Geen defilé
Opstellen in en vertrekken vanuit de binnenstad was dit keer geen optie. En dus was er ook geen defilé of startpodium. “Dat werd te krap”, aldus Van der Meer. “De keus was downsizen of een andere opzet. Het deel op de Costerweg valt door zijn opzet onder doorstroom-evenementen. Een startpodium op de markt zou voor een toestroom van publiek zorgen, waardoor dit deel géén doorstroomevenement is. De markt zou dan een evenemententerrein zijn met de bijbehorende regels, zoals die in heel Nederland gelden. Dit was geen reële optie. Het voordeel híer is dat alle auto’s mooi opgesteld bij elkaar kunnen staan, waardoor ze mooi tot hun recht komen.”

Rob Zantinge

Rob Zantinge
Redacteur
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten