<p>Ernst de Krieger en Corry Henning zijn twee van de drie exposanten die hun werken volgende maand tentoonstellen.</p>

Ernst de Krieger en Corry Henning zijn twee van de drie exposanten die hun werken volgende maand tentoonstellen.

(Foto: Rob Zantinge)

Expositie drie leden ‘de Betuwse verfstreken’

  •   keer gelezen

TIEL • Nog een kleine maand en dan is het Nationale Kunstweek. Schilderclub ‘de Betuwse verfstreken’ grijpt die gelegenheid aan om weer eens te exposeren. Niet alle zeven amateurkunstenaars exposeren, want slechts een paar leden werkten in coronatijd door. Er is op zaterdag 13 en zondag 14 november tussen 11.00 en 17.00 uur werk te zien van Corry Henning-Snel, Agnes Schoots-Blom en Eef van Toorn.


Schilderclub ‘de Betuwse verfstreken’ bestaat zo’n vier jaar. In 2018 en 2019 exposeerden de leden, maar vorig jaar niet, vanwege corona. Nu het weer kan, zijn er slechts enkele leden die voldoende werk hebben om te laten zien. “Anderen schilderden niet door en hebben dus geen nieuwe werken. Of ze willen eerst de kat uit de boom kijken. Hopelijk kunnen we volgend jaar weer met alle zeven een expositie houden”, aldus Corry Henning en Ernst de Krieger, die beiden ook bronzen maken. 

Portret echtgenote
De Krieger schildert sinds 2003. Hij maakte ooit een portret van zijn echtgenote. “Dát doe ik nooit meer”, lacht hij. “Ik kreeg haar bril niet goed ten opzichte van de ogen. Ik heb die bril minstens tien keer overgedaan.” Henning schildert vanaf ongeveer haar veertigste. “Eerst aquarellen, maar ik stapte al snel over op olieverf”, zegt ze. Beiden maken ook sculpturen van brons. Volgens beide amateurkunstenaars komen er, hoewel de expositieruimte op het bedrijventerrein plaatsvindt, normaal gesproken zo’n 400 mensen naar de expositie van hun schilderclub. “Je hebt daar parkeerruimte, zodat mensen hun auto kwijt kunnen. Ook voor gehandicapten is het makkelijk.”

Open en eerlijk
De clubleden werken wekelijks, op woensdagochtend bij Smit plastic aan de Ampèrestraat, vooral voor de gezelligheid. En ze leren van elkaar. “We zijn dan wel amateurkunstenaars, maar ongeveer de helft van de leden is eigenlijk haast professional”, vertelt De Krieger. “Daar leer je veel van. En we houden van het commentaar van, tussen aanhalingstekens, de mindere goden. We houden ervan om naar elkaar toe open en eerlijk te zijn.”
Uitjes zijn er af en toe ook, bijvoorbeeld naar de fabriek van Talens in Apeldoorn. “Reuzegezellig”, aldus De Krieger. “En je leert er wat van, zoals hoe de verf wordt gemaakt, maar ook over de kneedbaarheid ervan. Er moet bij zo’n uitje wel een link zijn met wat we doen. Zo zouden we volgend jaar naar het Van Gogh Museum kunnen gaan.”

Smit plastic
De expositie van ‘De Betuwse verfstreken’ vindt plaats bij Smit Technisch plastic spuitgietwerk aan de Ampèrestraat 10 in Tiel.

Rob Zantinge

Rob Zantinge
Redacteur
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten