<p>Branco de Lange (links) en Gert-Jan van der Valk (Team Tiel) zijn trots op hun nieuwe race-buggy.</p>

Branco de Lange (links) en Gert-Jan van der Valk (Team Tiel) zijn trots op hun nieuwe race-buggy.

(Foto: M. de Lange)

Rallyteam Tiel trots op nieuwe Buggy

  •   keer gelezen

MAURIK/TIEL • Eindelijk weer een evenement op EVM 19, voor velen beter bekend als het Eiland van Maurik. Wel in bescheiden vorm, kleinschalig, maar met een bijzonder doel: kennismaken met het nieuwe racemonster waarmee Team Tiel begin volgend jaar de Dakar-rally weer gaat trotseren. 


Zondag werd op het Eiland van Maurik de ValkEvents Rallyteam Familyday gehouden, voor sponsoren en (hun) familie. Eindelijk konden belangstellenden weer live genieten van een evenement. Er was nog wel gekozen voor een bescheiden schaal, alleen voor genodigden, maar het was natuurlijk wel een voorloper op het échte werk. Op twee vlakken, want nu corona zijn ergste tijd gehad lijkt te hebben, gaat de evenementenlocatie weer stap-voor-stap open voor publiek. Daarnaast was de Familyday een introductie voor het team, dat zich voorbereidt op de volgende Dakar-rally, in januari 2022.

Bijzondere ervaring
Gedurende de dag stonden diverse adrenaline-verhogende activiteiten ter beschikking van de genodigden. Zij konden bijvoorbeeld meerijden met een rally-auto en een Dakar-SSV (Buggy) of Dakar-vrachtwagen. Of zelf achter het stuur plaatsnemen van een Camel-Trophy Landrover en, al dan niet samen met een ervaren coureur, een parcours afleggen over het speciaal daarvoor geschikt gemaakte terrein pal bij de sluis in Maurik. En dat niet alleen; ze konden ook een tochtje maken met razendsnelle RIB-Powerboaten of relaxen tijdens een heerlijke tocht over de Nederrijn, aan boord van de exclusieve sloep ‘TOOS’. Natuurlijk werd de dag omlijst met overheerlijke en stoere gastronomie. En ook niet onbelangrijk: het was schitterend weer en ‘t leek alsof corona nooit had bestaan...

Schijn bedriegt natuurlijk, want de dag was niet alleen een goede oefening voor de hopelijk weer toenemende drukte. De hoofdreden dat de genodigden naar Maurik ontboden waren, was de feestelijke introductie van het nieuwe vervoermiddel waarmee Gert-Jan van der Valk (coureur) begin volgend jaar - samen met Branco de Lange (navigator) - de wereldberoemde Dakar-rally gaat trotseren. En een toast met champagne.

Terugblik
Na vele oefenrally’s, waaronder de ‘oude Dakar’, deden Gert-Jan en Branco in januari van dit jaar  in Saudi-Arabië voor het eerst mee aan de échte Dakar-rally. Sijbrand Booij, manager bij EVM19, was zelf vrijwilliger bij de rally. Voor de tweede keer op rij, nadat hij eerder zelf ook meereed. “Op de zevende dag van de rally duurde het wel heel erg lang voor de makkers uit Tiel zich meldden bij mijn controlepost”, memoreerde hij. Gert-Jan noemde die dag ‘een kwade dag’. Ze leken achtervolgd door pech en lagen uit de race. “Maar, bij Dakar geldt: je hebt geluk als je geen ongeluk hebt”, zei hij tijdens zijn toespraak.

Volgend jaar hebben ze goede hoop het beter te doen. Ze sloten zich aan bij het ‘South Racing Team’ en lieten recent een compleet nieuwe SSV (race-buggy) uit Portugal komen. Het South Racing team is professioneel. Zij bestaan uit veertien exact dezelfde buggy’s, inclusief die van ValkEvents Rallyteam Tiel. Gedurende de afgelopen jaren hebben al hun leden altijd de eindstreep van de Dakar-rally gehaald, niet één uitgezonderd. “Jullie moeten er vooral voor zorgen dat dit zo blijft”, drukte Sijbrand tijdens zijn speech het team op het hart. Dat is ook absoluut hun bedoeling. 

Voorlopig moet het team nog volop sleutelen om hun buggy te optimaliseren. Eind deze maand nemen zij deel aan een rally, die - voorlopig - hun laatste test is. Begin december moeten zij hun equipment weer verschepen. Vlak voor de jaarwisseling vertrekken zij zélf naar het Midden-Oosten, om in Saudi-Arabië aan de Dakar deel te nemen. 

Minder stenen
Het parcours is de komende editie uitgezet in een ander deel van dat land. De nieuwe route, in de hoek van Abu Dhabi, gaat veel meer door zand en duinen. En onderweg komen ze minder stenen tegen.
“De nieuwe buggy is voorzien van lichtgewicht buizen en grote luchtdoorlaat. Alles aan de wagen is al goedgekeurd”, aldus Gert-Jan. “We hoeven ons alleen nog aan te melden en kunnen meteen doorrijden.”

De buggy waar Gert-Jan en Branco de vorige keer mee reden, was een voorloper van het nieuwe model. Voor de vele genodigden was de dag veelal dé kennismaking met de kracht van de rallywagens. ‘Een bijzondere ervaring’ en ‘een heel leuk dingetje’, zijn enkele reacties.

Marjon de Lange

Marjon de Lange
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten