Docent Dennis Giles, native speaker uit Australië, is ‘absolutely proud of’ zijn vroegere pupil Fenna.
Docent Dennis Giles, native speaker uit Australië, is ‘absolutely proud of’ zijn vroegere pupil Fenna. Foto: William Hoogteijling

Fenna kiest Engelstalige opleiding

Algemeen 471 keer gelezen

CULEMBORG • Op hun inmiddels ‘oude’ school kregen ze hun IB uitgereikt, hét bewijs van hun Engelstalige vaardigheden. Fenna Vulto (17) was een van de gelukkigen, en na Lek en Linge koos ze bewust een Engelstalig vervolg.

Hun diploma-uitreiking gebeurde afgelopen juli nog onder de strenge regels van het coronabeleid, bevestigt Fenna. “Dat ging via een drive-through, met de auto langs de school. Daarom is het zo leuk om met de oude groep weer bij elkaar te zijn, en nu echt.”

Bewuste keus

De 17-jarige Fenna woont in Schalkwijk en reist dagelijks naar Breda. “Ik volg daar de opleiding ‘Creative business’. Die bereid je voor op werken bij film, tv, radio en andere media. Uiteindelijk hoop ik bij de tv te gaan werken, in een productierol. De opleiding is in het Engels. Ik had hem ook in Amsterdam kunnen volgen, maar daar wordt hij alleen in het Nederlands gegeven. En dat wilde ik per se niet.” 

Eerder koos Fenna bewust voor tweetalig havo. “Ik wilde graag goed Engels leren. Wat hielp was dat mijn zus op Lek en Linge tweetalig vwo deed. En mijn ouders stimuleerden me ook.” Vanaf de eerste dag in de brugklas ging het goed, blikt Fenna terug. “We spraken meteen al veel Engels. Waar nodig gaven de docenten een vertaling. En het scheelt dat je in groepjes werkt en elkaar helpt. Ik ben echt blij dat ik dit heb gedaan.”

Voorsprong

De ervaringen van Fenna komen teamleider tweetalig havo Martie Doré bekend voor. “Als je oud-leerlingen spreekt, vertellen ze unaniem dat ze met voorsprong aan een Engelstalige vervolgopleiding beginnen. Ze hebben leren presenteren, durven op mensen af te stappen en zijn al in aanraking gekomen met andere culturen. Want dat hoort bij tweetalig onderwijs: je gaat erop uit. Er zijn uitwisselingen met scholen in Denemarken en de leerlingen gaan meerdere keren naar Engeland.”

Door corona is de fysieke uitwisseling even stilgezet. “We hopen het snel weer op te pakken. Als alternatief hebben we binnenkort al wel een digitale ontmoeting met een school in het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch.”

Uitdaging

Als eerste school in het rivierengebied begon het vwo van Lek en Linge in het schooljaar 2002-2003 met tweetalig onderwijs. Vanaf 2013 kunnen ook havoleerlingen een tweetalige route kiezen. Het levert hen uiteindelijk een IB-certificaat op (voluit International Baccalaureate English B Language and Literature), wat de instroom in een Engelstalige opleiding vergemakkelijkt. 

“In het wetenschappelijk onderwijs is het heel gewoon, maar het aantal hbo-opleidingen met Engels als voertaal neemt nog altijd toe,” zegt Doré. “Voor hbo’ers komen steeds meer Erasmusbeurzen beschikbaar waardoor ze in staat worden gesteld een half jaar in het buitenland te studeren. Wanneer je als havoleerling een uitdaging zoekt, heeft de tweetalige route absoluut meerwaarde.”
Meer informatie via

www.lekenlinge.nl 

Drie maanden na hun diploma-uitreiking kwamen de examenleerlingen van tweetalig havo van Lek en Linge nog één keer samen.

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden