Afbeelding
Foto: Aangeleverd
ingezonden mededeling

3 redenen waarom je beter kunst kan lenen dan kopen

Algemeen 1.429 keer gelezen

Of je nu een doorwinterde kunstliefhebber bent of gewoon een schilderijtje zoekt om je woonkamer op te fleuren, kunst is voor iedereen. Het is mooi om naar te kijken en het brengt gesprekken teweeg. Helaas is het kopen van kunst vrij duur en voor veel mensen onbetaalbaar. 

Gelukkig bestaat er de optie om kunst te huren. Bij een kunstuitleen zoals Kunstgalerij Abraham Art in Eindhoven huur je een schilderij voor een vast bedrag per maand. Dat kan al vanaf 20 euro, waardoor er altijd een schilderij bij zit dat past binnen jouw budget. Hoewel je bij het huren van kunst niet direct eigenaar bent van het kunstwerk, zitten er toch voordelen aan het huren van kunst. Hier vind je 3 redenen waarom je beter kunst kan lenen dan kopen.

Investeer in je kunst
Allereerst kun je beter kunst lenen dan kopen omdat je hierdoor op een vrijblijvende manier investeert in de toekomst. Bij een kunstuitleen heb je vaak de optie om het kunstwerk uiteindelijk te kopen en om dat te stimuleren bouw je elke maand dat je huurt een tegoed op dat je later in mindering krijgt als je besluit het kunstwerk te kopen. Op deze manier is het bedrag dat je betaalt voor de huur geen weggegooid geld. Tegelijkertijd hoef je niet in een keer het volledige bedrag bij elkaar te hebben om het schilderij te kopen, maar kun je er langzaam naartoe sparen.

Verschillende kunstwerken
Daarnaast geeft het huren van kunst je een grote vrijheid ten opzichte van het kopen van kunst. Als je een kunstwerk koopt zit je voor lange tijd aan dat kunstwerk vast. Aan de ene kant is het fijn dat je er dan de eigenaar van bent, maar aan de andere kant bestaat de kans dat je uitgekeken raakt op het kunstwerk. Kunstuitleen geeft je de mogelijkheid om een kunstwerk eerst uit te proberen door het voor een mooi bedrag te huren. Als je er dan achter komt dat je het kunstwerk toch niet zo mooi vindt of dat je het al snel beu bent, dan kun je ook heel makkelijk een ander kunstwerk huren of zelfs meerdere tegelijkertijd. Bovendien komen kunstgalerijen de schilderijen vaak zelfs gratis afleveren.

Kunst blijft vrijblijvend
Als laatste behoud je met het huren van kunstwerken een vrijblijvendheid die je bij het kopen van kunst niet hebt. Je betaalt een vast bedrag per maand en je kunt elke maand opzeggen, waardoor je als het financieel minder goed gaat door bijvoorbeeld tegenslagen of een scheiding gemakkelijk de huur van je kunstwerk op kunt zeggen. Bij een gekocht schilderij gaat dat niet zomaar.

Overal is een kunstuitleen
Nu je weet wat de voordelen zijn van kunstuitleen ben je misschien klaar om de stap naar kunst huren zelf ook te zetten. Gelukkig zijn er overal kunstgalerijen die aan kunstuitleen doen. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar kunstuitleen in Haarlem, dan is de kans groot dat er bij jou in de buurt wel een galerij is die je kan helpen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden