Duidelijk werd dat er in het verleden was geoogst.
Duidelijk werd dat er in het verleden was geoogst. Foto: Getty Images/Science Faction

Hennepplantage in Maurik: burgemeester sluit woning

Algemeen 522 keer gelezen

MAURIK • Burgemeester Meijers van de gemeente Buren heeft vanmorgen een woning en schuur aan de Raadhuisstraat in Maurik gesloten. In de schuur was een lege hennepkwekerij aangetroffen en in de woning een lege hennepdrogerij. De sluiting betekent dat drie maanden lang niemand de woning mag betreden. De schuur blijft een jaar lang gesloten. Dit geldt voor iedereen, ook voor de eigenaar. Zowel de woning als de schuur worden daarom verzegeld. 

In de schuur was sprake van een lege hennepkwekerij en in de woning van een lege hennepdrogerij. Het is duidelijk dat hier in het verleden werd geoogst. De elektriciteitsmeter in de woning voorzag de hennepkwekerij in de schuur van elektriciteit. Met de tijdelijke sluiting wil de gemeente Buren een eind maken aan drugsgerelateerde activiteiten vanuit deze locatie. Hennepkwekerijen zijn namelijk levensgevaarlijk. Er wordt gewerkt met elektrische installaties, die voor brand kunnen zorgen. Daarnaast is er sprake van criminelen die het pand bezoeken. 

Opiumwet
De burgemeester kan een woning sluiten op grond van de Opiumwet (artikel 13b). In deze wet staat dat het verboden is om verdovende middelen te telen, bereiden, bewerken, verwerken, verkopen, af te leveren, verstrekken of vervoeren. Ook is het verboden om verdovende middelen te hebben of te vervaardigen. Met de sluiting van het pand voorkomt de burgemeester herhaling van de overtreding. Daarmee wordt de openbare orde hersteld. Het is ook een waarschuwing aan eigenaren van panden om niet zomaar aan iedereen een schuur te verhuren. Want zelfs als het pand verhuurd is, wordt de eigenaar geconfronteerd met een sluiting.

Rob Zantinge

Redacteur Het Kontakt - Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden