De voorzitter van Theole, Joan van den Heuvel, bij de muurschildering in de kantine van 'zijn' club.
De voorzitter van Theole, Joan van den Heuvel, bij de muurschildering in de kantine van 'zijn' club. Foto: Arno voor de Poorte

Voetbalclubs stoeien met QR-check

Algemeen 216 keer gelezen

TIEL • De versoepelde coronamaatregelen zorgen voor hoofdbrekens bij met name sportclubs. Vanaf 25 september moeten bezoekers van dertien jaar en ouder, die in de sportkantine willen zitten, een QR-code laten zien.

De aanpaste coronaregels zijn bedoeld om de samenleving wat meer ademruimte te bieden: anderhalve meter afstand houden hoeft niet meer en horeca, evenementen en culturele instellingen mogen weer op honderd procent capaciteit draaien. De invoering van het coronatoegangsbewijs stond hier tegenover. Dat is niet alleen een kolossale praktische uitdaging, ook op sociaal vlak kan dit gaan knellen.

Een telefonische rondgang langs de Burense sportclubs en het inspreken van voicemails leverde weinig respons op. Wel dat een dag later alle berichtgeving over het handhaven rondom de QR-check ineens van diverse websites was verdwenen. De vrees bestaat kennelijk dat het tot ongewenste bezoekjes van BOA’s leidt.

Verwarrend

Johan van den Heuevel (1957), al zes jaar voorzitter van tweedeklasser Theole uit Tiel, wil wel graag zijn verhaal doen plus zijn visie en bezorgdheid delen. “Ik vind het een bijzonder verwarrende maatregel. Ik heb zorgen over de naleving ervan. We hechten veel waarde aan de veiligheid en gezondheid van onze spelers, vrijwilligers en bezoekers. Maar dit beleid handhaven is nogal lastig, hoewel we er zo veel mogelijk melding van maken. Om te sporten en buiten op ons terras te zitten heb je geen QR-code nodig, om binnen iets af te halen ook niet, stelt de overheid. Maar als je in de kantine wilt zitten weer wél. Hoe realistisch is dat?”, vraagt hij zich hardop af. 

Tweedeling

Bij Theole hebben ze daarom een tweedeling aangebracht. Die vormen twee ‘gescheiden kanalen’, zoals de voorzitter deze noemt. ”We scannen de mensen die blijven zitten. En daar houden we ook toezicht op.” De vrijwilligers die zich belasten met dit karweitje geven de bezoekers ook een stempel. “Dan hoeven zij ze niet steeds opnieuw te scannen en maakt het pieken in de aantallen bezoekers van de kantine meer behapbaar. Maar het is met vierentwintig wedstrijden op één dag heel moeilijk om te handhaven.” De voorzitter meent dat handhaven geen taak is van zijn voetbalclub. “Wij hebben geen sanctionerende macht en kunnen dus geen boetes uitdelen. Wij gaan bijvoorbeeld ook geen discussies aan met leden van bezoekende teams of verenigingen, want er zit voor mij een grote discrepantie, een groot, gapend gat tussen verantwoordelijkheid en bevoegdheid. Wat mij ook bevreemdt is dat er veel geld is vrijgemaakt door de overheid. Dat gaat naar handhaving, maar niets daarvan komt rechtstreeks bij de sportclubs terecht.”

Spanning

Het probleem met de QR-check aan de deur voor sportclubs is tweeledig, meent Van den Heuvel. Hij weet dat het bij de leden van Theole onderling voor spanning gaat zorgen. “Ten eerste wil niemand die extra druk op de vrijwilligers, want daar hebben we toch al een chronisch tekort aan. Daarnaast hebben leden er gewoon moeite mee. Ze moeten elkaar gaan controleren en dan tegen een bevriend lid gaan zeggen: ‘Sorry, je komt er niet in.’ Dat ligt heel erg gevoelig.” Volgens de voorzitter is dit exact zo’n taak waar niemand op zit te wachten. “Geen mens zit er daarnaast toch op te wachten om discussies met ‘weigeraars’ aan te gaan? Dit heeft een te confronterend karakter voor veel vrijwilligers die zich met hart en ziel voor de club inzetten.” Het controleren zelf leidt op zijn beurt ook weer tot hindernissen volgens Van den Heuvel. “Op zaterdagmorgen is het bij ons verschrikkelijk druk. Met ouders, kinderen en jeugdwedstrijden. En als je iedereen van dertien jaar en ouder aan de deur moet controleren, dan krijg je verschrikkelijke ophopingen aan de ingang. We hebben onze leden opgeroepen alleen naar binnen te gaan met een - digitaal - coronabewijs, maar daarop controleren en handhaven? Dat is voor een voetbalvereniging als de onze spitsroeden lopen.”

Gezondheid

Het NOC*NSF en KNVB schreven samen een advies voor sportclubs. “Die kwamen met het idee om de kantine te scheiden in twee delen. Een gedeelte waar mensen iets kunnen afhalen en een gedeelte waar mensen kunnen zitten. En dat is eigenlijk het enige wat ze hebben gedaan. Wij hebben al die tijd alle coronaregels gerespecteerd en opgevolgd. En nog steeds zijn we tot veel bereid, maar deze verantwoording is gewoonweg te groot.” Theole en Van den Heuvel zien zichzelf ‘nou niet direct als orgaan’ om dit te gaan uitvoeren. Dat vinden ze een schone taak voor eventuele professionele handhavers. “En ik wil heel nadrukkelijk stellen dat niks doen zeker geen optie is,” zegt de bevlogen voorzitter met klem. “Theole is als vereniging meer dan bereid om mee te werken aan alle haalbare maatregelen die tot een vitale maatschappij leiden. Ik voel het ook zo dat we als vereniging een verplichting naar de samenleving hebben. We moeten collectief het virus eronder zien te krijgen. Uiteindelijk gaat er niets boven gezondheid.”

De versoepelde coronamaatregelen zorgen voor hoofdbrekens bij met name sportclubs. Vanaf 25 september moeten bezoekers van dertien jaar en ouder, die in de sportkantine willen zitten, een QR-code laten zien.

Arno voor de Poorte

Arno voor de Poorte

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Kom genieten in Tiel van de vijfde Betuwse Fruitrally op... zondag 5 mei! Nieuws 7 uur geleden
Afbeelding
Meedoen aan de Betuwse Fietsvierdaagse? Laat meteen je tweewieler checken! Nieuws 7 uur geleden
Afbeelding
Erichem wil snel woningen bouwen op 'aanjaaglocatie' Nieuws 8 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden