Kinderen vermaken zich tijdens de Tielse kermis op het Bleekveld in een ouderwetse draaimolen.
Kinderen vermaken zich tijdens de Tielse kermis op het Bleekveld in een ouderwetse draaimolen. Foto: Jan Bouwhuis

Eerherstel voor traditionele Tielse kermis

Algemeen 536 keer gelezen

TIEL • Sinds vrijdag heeft Tiel weer een najaarskermis, die vandaag (dinsdag) eindigt. De kermis vindt plaats op het Bleekveld, de mooist denkbare locatie in Tiel. “Er zijn allerlei acties op touw gezet”, zei Wim de Boer, fractievoorzitter van de Partij van de burgers (PvdB), vorige week dinsdagavond in een ingelaste raadsvergadering, “en we hopen dat iedereen weer gezellig naar de kermis gaat.”

Een werkgroep, bestaande uit Wim van Baal, Yvonne Son-Stolk, Martin Koning en Wim de Boer, zette zich in voor terugkeer van het traditionele, Tielse evenement. Dit in samenwerking met onder meer Hart van Tiel, de vereniging voor centrumondernemers, Bakkerij van Ooijen en de zeer ervaren kermisexploitant Eckelboom uit Rumpt. “Als de kermis voorbij is gaan we op zoek naar meer mensen, zodat we er een groter evenement van kunnen maken”, aldus Wim de Boer in de raadsvergadering.
Burgemeester Hans Beenakker is blij dat de wake-up call door de werkgroep ter harte is genomen: “Het is fantastisch dat de kermis er weer is.”

Eeuwenoude traditie
De najaarskermis in Tiel is een eeuwenoude traditie. Buro de Kermisgids, een organisatie uit Alphen aan den Rijn die bijna zeventig jaar kermissen voor onder meer gemeenten organiseert, zag er echter geen toekomst meer in. Dat schoot de gemeenteraad in het verkeerde keelgat. De kermiswerkgroep polste daarom kermisexploitant Eckelboom, die er wél voor te porren was. En door de onlangs aangekondigde, verregaande versoepelingen van de coronamaatregelen kwamen de mogelijkheden om te elfder ure alsnog een kermis op touw te zetten plots heel dichtbij.

Volgend jaar groter
Hoewel de kermis regelmatig op de Waalkade werd gehouden, was dat eigenlijk nooit echt een geschikte plek. De sfeer was er een stuk minder dan vroeger op het Bleekveld en het kan er flink waaien. Gelukkig kwam het Bleekveld in beeld. Voor een keer, dat wel, want er zijn plannen voor woningbouw. De werkgroep wil volgend jaar groots uitpakken en de najaarskermis combineren met het smartlappenfestival en Tiel Pakt Uit.


Rob Zantinge

Rob Zantinge

Redacteur Het Kontakt - Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden