<p>Na de brief meldden zich drie vrijwilligers, waarmee een werkgroep geboren was. </p>

Na de brief meldden zich drie vrijwilligers, waarmee een werkgroep geboren was.

(Foto: aangeleverd)

Nieuwe speeltuin aan Boerhaavelaan opent op Burendag

  •   keer gelezen

TIEL • Op Burendag opent een werkgroep van vier wijkbewoners een nieuwe speeltuin aan de Tielse Boerhaavelaan. Na anderhalf jaar voorbereiden begint de uitvoering van een groot plan, dat in kleine stappen gerealiseerd moet worden. 


Wat is er voor nodig om een nieuwe speeltuin op te zetten? Dat was de vraag die Janneke den Os in maart 2020 stelde aan de gemeente Tiel. “Ik wist dat verschillende buren al eens navraag hadden gedaan en waren vastgelopen”, zegt ze. “Dus ik wilde vooral horen hoe we wel kans van slagen hadden.”

Ook van het Tielse beleid was ze op de hoogte. De gemeente neemt na 2022 afscheid van speeltuinen die niet door een werkgroep uit de buurt worden onderhouden. Investeringen worden, behalve bij nieuwbouw, niet gedaan. “Ik wilde me daardoor niet laten weerhouden. Nu onze wijk langzaam aan verjongt, groeit de behoefte aan een mooie speelplek.”

Twee gele voetbaldoelen
Het veld aan de Boerhaavelaan is officieel al een speeltuin, al staan er sinds jaar en dag enkel twee gele voetbaldoelen op. De belangrijkste ingrediënten om het verder in te richten, geeft de gemeente vlot prijs: draagvlak, een gedegen plan en continuïteit.

Daarmee worden de eerste stappen gezet. Met een brief wordt de bewoners van honderd omliggende huizen gevraagd zich uit te spreken over de plannen. “We waren liever langs de deuren gegaan, maar dat kon door corona niet. Desondanks waren de reacties bijna allemaal erg positief. Ook vanuit dagcentrum De Batouwe. Zij willen ons helpen om het veld netjes te houden.”

Champagne
Na de brief melden zich drie vrijwilligers, waarmee een werkgroep geboren is. Initiatiefnemer Janneke den Os krijgt steun van Frans Veerman, Sita Vulto en Stefania Heerink. Met zijn vieren staan ze nu op het punt de champagne te openen. “Het is fijn dat het nu gelukt is om iets kleins voor de buurt te betekenen”, zegt Heerink, “maar we zijn er nog niet.”

Dat de plannen groter zijn, beaamt Vulto. “Ik hoop dat er over drie jaar het speelpark een ontmoetingsplek is voor jong én oud. Dat je er op een zonnige dag naartoe loopt en je buren tegenkomt. Ik hoop dat het park, samen met ’s Heeren Loo, het hart van de wijk kan worden.”

Als enige van de werkgroep heeft Frans Veerman al oudere kinderen, die de speeltuin waarschijnlijk links laten liggen. Toch werkt hij graag mee. “Omdat ik het leuk vind dat zoiets in de buurt gedaan wordt”, zegt hij. “Het is goed voor de samenhang in de wijk.”

Bijen en vlinders
Veerman ziet in het speelpark op termijn dan ook een fijne, natuurlijke plek voor alle buurtbewoners. “Bloemrijk. Wat reliëf op termijn zou leuk zijn. En insectenvriendelijk ingericht, zodat we bijvoorbeeld ruimte bieden aan bijen en vlinders.” Ook het idee om iets met fruitbomen te doen, ligt op tafel. “Vroeger was op deze plek ook een boomgaard. En op een buurtborrel werd laatst een jeu-de-boules-baantje geopperd. Ook heel leuk. Aan ideeën geen gebrek.”

De werkgroep is dus nog lang niet klaar. “We openen vrijdag met een klimrekje, stappaaltjes, een duikelrek en de twee bestaande, gele doelen. Dankzij een stukje wijkbudget konden we iets nieuws aanschaffen, maar de start is bescheiden”, vertelt Den Os.

Fondsen werven
Het beheer van het speelpark aan de Boerhaavelaan wordt na de opening officieel overgedragen aan de werkgroep, die vervolgens aansluit bij Stichting Tiel Speelt. Daarmee kan de werkgroep ook fondsen werven en sponsoren zoeken om de verdere plannen stapsgewijs uit te voeren.

Opening: vrijdag 24 september, tussen 10.00 en 12.00 uur.

Contact; Facebook: Speelpark.drumpt; Instagram: Speelparkdrumpt; e-mail: speeltuindrumpt@gmail.com

Rob Zantinge
Redacteur
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten