<p>&nbsp;Vanwege de hoge kosten komen veel woningbouwprojecten stil te liggen. </p>

 Vanwege de hoge kosten komen veel woningbouwprojecten stil te liggen.

(Foto: Stock)

Bouw 600 Tielse woningen begint wellicht eerder

  •   keer gelezen

TIEL • In Spoorzone Tiel worden wellicht versneld 600 woningen gebouwd. De provincie zet een fors bedrag in om in drie jaar tijd in Gelderland de bouw van in totaal 9000 huizen mogelijk te maken, onder meer ook in Culemborg, waar in de stationsomgeving 1500 woningen moeten komen.


De woningnood in Gelderland is hoog. Tot 2030 moeten er 80.000 nieuwe woningen worden gebouwd. Tien woningbouwprojecten dienen een aanvraag in voor de Woningbouwimpuls (WBI) regeling van het Rijk. De provincie zet 9 miljoen euro in om het Rijk over de streep te trekken. Bij toekenning van de WBI begint in 3 jaar tijd de bouw van bijna 9000 huizen. “Fantastisch dat deze gemeenten hun nek uitsteken om meer huizen te bouwen”, zegt gedeputeerde Peter Kerris. “Als provincie en gemeenten slaan we de handen ineen om de bouw te versnellen. We vragen Den Haag om deze kans te pakken om samen voor een doorbraak te zorgen om snel meer woningen te bouwen.”

Veel geld nodig
Woningbouw is duur. Bij de bouw moet rekening gehouden worden met bereikbaarheid, duurzaamheid en klimaatadaptatie. Hiervoor is veel geld nodig. Vanwege de hoge kosten komen veel woningbouwprojecten stil te liggen. Hiervoor zet het Rijk de Woningbouwimpuls regeling in voor projecten van minimaal 500 woningen, waarvan minimaal de helft betaalbare woningen. De bijdrage van het Rijk moet de helft van de financiële tekorten dekken. De andere helft is voor de gemeente. Veel gemeenten lukt het niet om de andere helft te financieren. Daarom vult de provincie de bijdrage van de gemeenten aan.

Christine Kieviet
Redactiecoördinator van Het Kontakt West Betuwe, Het Kontakt Tiel en Het Kontakt Culemborgse Courant
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten