Foto: Stockfoto 123RF

Personeelskrapte in alle Gelderse regio’s

  •   keer gelezen

REGIO • In augustus daalde het aantal WW-uitkeringen in alle Gelderse regio’s verder. Ook vergeleken met een jaar geleden is er sprake van een afname. Deze daling, gecombineerd met een stijgend aantal vacatures, versterkt de krapte op de arbeidsmarkt. Inmiddels is de arbeidsmarkt in alle Gelderse regio’s krap. Deze krapte is lastig voor werkgevers met vacatures, maar biedt kansen voor werkzoekenden.


Opnieuw afname WW-uitkeringen in de Achterhoek

Eind augustus 2021 verstrekte UWV 2.730 WW-uitkeringen in de Achterhoek. Ten opzichte van de maand daarvoor is dit een daling van 3,1% (-86 uitkeringen). Landelijk daalde de WW met 5,2% iets sterker. Ook ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen lager. De regionale daling is 33,2%, oftewel 1.354 uitkeringen. Deze afname is sterker de landelijke daling het afgelopen jaar (-27,2%).

WW-uitkeringen in FoodValley dalen verder in augustus

Eind augustus 2021 verstrekte UWV 2.995 WW-uitkeringen in FoodValley. Ten opzichte van de maand daarvoor is dit een daling van 4,9% (-153 uitkeringen). Dat is iets minder sterk dan de landelijke daling van 5,2%.Ook ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen lager. De regionale daling is 26,6%, oftewel 1.083 uitkeringen. Deze afname is ook minder sterk dan de landelijke daling het afgelopen jaar (-27,2%).

Verdere afname WW-uitkeringen in Midden-Gelderland in augustus

Eind augustus 2021 verstrekte UWV 4.936 WW-uitkeringen in Midden-Gelderland. Ten opzichte van de maand daarvoor is dit een daling van 5,7% (-301 uitkeringen). Landelijk daalde de WW met 5,2% iets minder sterk. Ook ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen lager. De regionale daling is 27,5%, oftewel 1.874 uitkeringen. Ook deze afname is iets sterker dan de landelijke daling het afgelopen jaar (-27,2%).

WW-uitkeringen in Rijk van Nijmegen dalen in augustus

Eind augustus 2021 verstrekte UWV 3.673 WW-uitkeringen in Rijk van Nijmegen. Ten opzichte van de maand daarvoor is dit een afname van 4,2% (-160 uitkeringen). Dit is minder sterk dan de landelijke afname van 5,2%. Ook ten opzichte van een jaar geleden is de WW lager. De regionale daling is 29,1%, oftewel 1.505 uitkeringen. Deze afname is sterker dan de landelijke daling het afgelopen jaar (-27,2%).

In Rivierenland dalen WW-uitkeringen verder in augustus

Eind augustus 2021 verstrekte UWV 2.443 WW-uitkeringen in Rivierenland. Ten opzichte van de maand daarvoor is dit een afname van 7,5% (-197 uitkeringen). Dit is sterker dan de landelijke afname van 5,2%. Ook ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen lager. De regionale daling is 28,0%, oftewel 952 uitkeringen. Ook deze afname is sterker dan de landelijke daling het afgelopen jaar (-27,2%).

Arbeidsmarkt in alle Gelderse regio’s krap
De daling van het aantal WW-uitkeringen gaat gepaard met een stijgend aantal vacatures. Dat zorgt er voor dat de spanning op de arbeidsmarkt toeneemt. Aan het eind van het tweede kwartaal was de arbeidsmarkt in alle Gelderse regio’s krap. In verhouding tot het aantal openstaande vacatures zijn er dan relatief weinig werkzoekenden. Werkgevers hebben dus voor steeds meer beroepen moeite om hun vacatures te vervullen. Omgekeerd hebben werkzoekenden steeds meer keus uit vacatures en ondervinden zij minder ‘concurrentie’ van andere werkzoekenden.


Rob Zantinge
Redacteur
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten