<p>&nbsp;Een huis verwarmen en verkoelen met water uit de plassen is een mogelijke optie. </p>

 Een huis verwarmen en verkoelen met water uit de plassen is een mogelijke optie.

(Foto: stock)

Lingemeer en Maurik gaan huis wellicht met rivierwater verwarmen

  •   keer gelezen

LINGEMEER/MAURIK • In 2050 wil Nederland geen gebruik meer maken van kolen, olie en gas. De gemeente Buren maakt een warmtevisie om dit voor Buren mogelijk te maken. De eerste stap was het onderzoeken van de betrokkenheid van inwoners. Dit najaar zet de gemeente de volgende stap naar een aardgasvrij Buren. Lingemeer en Maurik zijn mogelijke pilotkernen voor het verwarmen en koelen van het huis met water uit de plas en rivier.


Alle kernen zijn anders. De nieuwe warmtemogelijkheden verschillen per kern. Elke kern heeft zijn eigen voor- en nadelen. Lingemeer en Maurik liggen dicht bij wateren. Zo ligt Lingemeer dicht bij een plas en Maurik dicht bij de Nederrijn. Een huis verwarmen en verkoelen met water uit de plassen is daardoor een mogelijke optie.

Impact
Wethouder Duurzaamheid Pieter Neven: “De warmtevisie is een groot onderwerp, waar we echt wat mee moeten. Het gaat impact hebben op ons allemaal. Daarom is het belangrijk dat inwoners vertellen hoe zij denken over deze verandering, die plaatsvindt voor 2050. Makkelijk is het niet, maar samen gaat het ons lukken om Buren aardgasvrij te krijgen. Ik roep alle inwoners uit Lingemeer en Maurik op om hun duurzame stem te laten horen. Tenslotte zijn we allemaal Buren.”

Digitale gespreksronden
De gemeente Buren nodigt de inwoners van deze kernen uit om in gesprek te gaan over deze en meerdere alternatieven. Ook wil de gemeente weten hoe inwoners geïnformeerd willen worden over de warmtevisie. Op donderdag 23 september kunnen inwoners van Lingemeer vertellen hoe zij over deze alternatieven denken. Een kleine week later, op woensdag 29 september, is de beurt aan inwoners uit Maurik.

Aanmelden
Inwoners uit Lingemeer en Maurik kunnen zich aanmelden via www.buren.nl/duurzaamverwarmen. De gesprekken vinden plaats via Zoom: Lingemeer op donderdag 23 september van 19.30 tot 21.00 uur; Maurik op woensdag 29 september van 19.30 tot 21.00 uur. Na aanmelding ontvangen deelnemers een link voor de gespreksronde.

Op www.buren.nl/duurzaamverwarmen is meer te lezen over aardgasvrije woningen en bedrijven in de gemeente Buren. Vragen over de gespreksronden of warmtevisie kunnen gemaild worden naar duurzaamheid@buren.nl.
Inwoners kunnen ook bellen naar 14 0344 om hun vraag te stellen aan de medewerkers van duurzaamheid.

Rob Zantinge
Redacteur
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten