<p>Een kudde Schotse Hooglanders zorgt in de Kleine Willemswaard voor natuurlijke begrazing. &nbsp;</p>

Een kudde Schotse Hooglanders zorgt in de Kleine Willemswaard voor natuurlijke begrazing.  

(Foto: aangeleverd)

Waardgroep waakt over Kleine Willemswaard

  •   keer gelezen

TIEL • Een groep van zo’n twaalf inwoners van Tiel gaat als Waardgroep waken over het natuurgebied Kleine Willemswaard nabij de Echteldsedijk. “Het gaat om bewoners die naar activiteiten zijn gekomen, zien wat daar gebeurt en betrokken zijn. Deze mensen hebben zich actief gemeld”, vertelt Emmie Nuijen van Rivier Actief. “Zij gaan op de Schotse Hooglanders letten en in de toekomst voor het gebied zorgen. Het is een beetje borging van de Kleine Willemswaard.”


“We gaan ons komend najaar ook meer laten zien”, aldus Nuijen. “We zijn onder meer bezig met kleding, zodat we zichtbaar zijn in het gebied. Als Waardgroep kunnen we bij de gemeente bijvoorbeeld aandacht vragen voor bepaalde zaken. Zo was het echt wel een probleemgebied, omdat er drugs werden gedealed. En dat gebeurt nog wel. We proberen dat terug te dringen, onder meer met hekken, zodat mensen niet meer met auto’s het gebied in kunnen.”

Toegangshek
Zo staan bij de ingang van het gebied houten kisten, die als toegangshek dienen. “Daar zijn Wisenten van de Veluwe in vervoerd”, aldus Nuijen. “Ze stonden nog bij Staatsbosbeheer.”

Emmie Nuijen is ZZP’er, werkt in het Rivierengebied en is goed bekend in de Kleine Willemswaard. Om die reden is zij door ARK Natuurontwikkeling, een organisatie uit Nijmegen, als ‘local’ ingehuurd. “Ik ben gevraagd voor onder meer het contact met de Tielenaren en om bekendheid aan het gebied te geven.”

En dat doet ze met plezier. Zo vertelt ze graag wat het belang van de Kleine Willemwaard is voor Tiel. “Het is een uiterwaard, een lekker stuk natuur vlakbij de stad, tegen het centrum aan, tussen de haven en het Amsterdam-Rijnkanaal. Je kunt het zien als een natuurlijk park. Enkele jaren geleden, toen de dijk werd verbreed, is er van landbouwgrond natuurgebied gemaakt, waar iedereen kan wandelen. Er zijn geulen gegraven om het water de ruimte te geven, prachtige waalstranden en er is zelfs een bosje.”

Kalfjes en stier
Een kudde Schotse Hooglanders zorgt er voor natuurlijke begrazing. “Er zijn er inmiddels twaalf, inclusief enkele kalfjes. En, sinds een half jaar, een stier uit een andere kudde. “Want er moet vers bloed in”, aldus Nuijen. “De koeien wáren overigens al drachtig. Het is echt heel bijzonder, zo’n kudde zo dicht bij de stad.” De hoofdfunctie van het gebied is de opvang van water. Maar waar blijven de Schotse Hooglanders bij hoogwater? “Bij de toren van Rijkswaterstaat, op een hoog punt. In die hoek worden ze opgevangen en met hooi door de beheerder bijgevoerd.”

Op zondag 19 september is er om 10.30 uur (tot 12.00 uur) vanaf de Echteldsedijk een excursie met kuddebeheerder Wouter Deelen. “Hij kent de Schotse Hooglanders en weet waarom ze goed zijn voor het gebied”, aldus Emmie Nuijen. Opgeven via wouter.deelen@freenature.nl

Ontdekkingstocht voor kinderen
Kinderen kunnen in de Kleine Willemswaard op zondag 26 september van 14.00 tot 16.00 uur Schotse Hooglanders spotten, klimmen, keilen en relaxen. Emmie Nuijen, gastdocent natuur&landschap en werkzaam voor ARK Natuurontwikkeling, begeleidt de tocht. Kids van 6 tot 12 jaar kunnen gratis meedoen. Verzamelen: toegangspoort Echteldsedijk.
Info/aanmelden: rivieractief@gmail.com

Rob Zantinge

Rob Zantinge
Redacteur
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten