<p>Of Flipje er ook weer bij is moet nog even worden afgewacht, maar leuk wordt het vast en zeker.</p>

Of Flipje er ook weer bij is moet nog even worden afgewacht, maar leuk wordt het vast en zeker.

(Foto: Bert Leenders; archief De Tielenaar)

Zelf appels plukken in de boomgaard

  •   keer gelezen

WADENOIJEN • De plannen voor een Betuws fruitstreek-beleefpark zijn in een vergevorderd stadium. Aan de voorbereidingen ervan wordt volop gewerkt, maar het vergunningentraject en de aanbesteding vergen nog wat tijd. Wanneer het beleefpark er komt, is dus nog even de vraag. “Misschien in 2022 en anders in 2023”, zegt Mariska Bruinenberg, projectleider marketing van Streeckerij de Betuwe in Wadenoijen. Een leuke activiteit is er al wel: op de zaterdagen 11 en 18 september zélf appels plukken.


Hoewel het fruitstreek-beleefpark nog even op zich laat wachten, kunnen belangstellenden die appels willen kopen dus al wel aan de slag. Hollandse appels worden in de late zomer en de herfst geoogst, dus het is nu de perfecte tijd om dat te doen. Zo kunnen liefhebbers tijdens de Nationale Fruitplukdagen in boomgaard D’n Kerkewaerdt van Aart Blom aan de Overlaat/Lingedijk 129a in Wadenoijen zelf appels uit de bomen plukken. De komende plukdagen zijn een vervolg op het zelf kersen en pruimen plukken. De boomgaard ligt vrijwel naast de snelweg A15 en is via de afslag Wadenoijen goed te bereiken. Op de fiets er naartoe kan natuurlijk ook.

Treintje
“Na de kersen en de pruimen, die inmiddels óp zijn, hebben we nu appels. Die verkopen we rechtstreeks aan de mensen”, aldus Mariska Bruinenberg over de plukdagen. “Het is een groot terrein en de appelbomen staan achteraan. Met een treintje, waar zo’n dertig mensen tegelijk mee kunnen worden vervoerd, brengen we iedereen ernaartoe.” Volgens Bruinenberg gaat het niet alleen om de verkoop van de appels, maar ook om ‘een stukje beleving’. Andere activiteiten die verband houden met de fruitteelt zijn er dit jaar tijdens de plukdagen niet. “Door corona mag dat niet, anders hadden we wellicht meer activiteiten gehad. Nu is dat te lastig.”

Erg populair
De Nederlandse appels zijn erg populair. Ons land heeft immers het perfecte klimaat om appels te telen. Ieder jaar groeit er zelfs zo’n 300 miljoen kilo appels. De Hollandse appel komt dan ook vaak voor in ons dieet. Koken, roerbakken, in een salade of gewoon lekker uit de hand eten; het kan allemaal. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er ontzettend veel soorten en smaken zijn, variërend van knapperig en zuur tot zachter en zoet. Keuze genoeg met de Elstar, Jonagold, Jonagored, Cox (Orange Pippin), Golden Delicious, Goudreinet, Delcorf, Alkmene, Rubens, Junami en Kanzi. De Elstar, Jonagold en Goudreinet zijn de drie populairste appels van ons land.

Op de zaterdagen 11 en 18 september is niet alleen de boomgaard van Aart Blom in Wadenoijen te bezoeken, maar openen in het hele land fruittelers hun boomgaarden en landwinkels. Jong en oud zijn dan ook welkom om bij de deelnemende fruittelers sappig fruit te plukken én te proeven.

Rob Zantinge

Rob Zantinge
Redacteur
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten