<p>Klaas Koelemeijer, hier te midden van zijn vele Stones-spullen, liet een mooi herinneringsbordje maken.&nbsp;</p>

Klaas Koelemeijer, hier te midden van zijn vele Stones-spullen, liet een mooi herinneringsbordje maken. 

(Foto: Rob Zantinge)

‘Watts was wel de netste van de Stones’

  •   keer gelezen

TIEL • Klaas Koelemeijer (58) uit Tiel is, net als elke andere fan van The Rolling Stones, enorm geschrokken van het overlijden van drummer Charlie Watts. Hij overleed op 24 augustus, op 80-jarige leeftijd. “Iedereen dacht altijd dat Ron Wood niet lang meer zou leven. De gitarist kreeg twee keer kanker en kwam er twee keer doorheen. Trouwens; Ronnie Wood en Keith Richards gebruikten zoveel drank en drugs, dat het een wonder is dat díe nog leven.”


Klaas vernam Watts’ dood thuis. “Ik zag het op de media op mijn telefoon”, zegt hij. “Watts was de rustigste, de netste van de Stones. Hij trouwde in oktober 1964 ook, tégen de draad van de overige bandleden in. De anderen vonden het beter om vrijgezel te blijven, want dat was beter voor het image van de band. Watts is dan ook stiekem getrouwd.”

Jazzdrummer
Charlie Watts was bepaald geen opvallende of wild drummende slagwerker. Hij fungeerde als de motor van de band, heel anders dan bijvoorbeeld Phil Collins. “Charlie kwam begin ‘63 bij de Stones en was meer een jazzdrummer”, weet Klaas. “Hij deed nooit gek, maar had wel een speciale stijl. Geen uitgebreid drumstel, maar eigenlijk een heel simpel ding. Hij was áltijd de rust zelf. T-shirt aan, vaak ook in pak en altijd op de achtergrond. Mick en Keith waren op het podium aan ‘t woord. En Mick lette meer op Charlie, vanwege het ritme. Charlie vond ook dat de zanger zich daaraan moest aanpassen. En niet andersom.”

Reclametekenaar
Eigenlijk was Charlie Watts ook reclametekenaar. “Maar dat was niet te combineren met de muziek, omdat hij vaak onderweg was. Hij wilde ook liever thuis zijn, waar hij geen muziek draaide. Hij miste op tournee zijn vrouw en tekende elke hotelkamer waar hij met de band kwam. Diverse covers van lp’s heeft hij ook gemaakt, net als decors voor hun concerten.”

In de tachtiger jaren kreeg Watts een drank- en drugsprobleem. “Keith Richards heeft hem toen opgeraapt en zei tegen ‘m: Luister, dat soort dingen gaan we pas na ons zestigste doen”, vertelt Klaas. 

Arabische paarden
Naast The Rolling Stones had Watts hobby’s. “Arabische paarden onder andere. Ook had hij in Devonshire een zestiende-eeuws landhuis gekocht”, aldus Klaas, die fan is sinds begin tachtiger jaren. Hij bezocht sindsdien zo’n vijftien concerten. Waarom hij zo’n enthousiast Stones-fan is? “Onder meer vanwege de hele entourage tijdens optredens. Het is een grote familie. Je hoeft maar een T-shirt van de Stones aan te trekken en je praat met iedereen. Als je hier in Tiel door de stad loopt en je hebt zo’n shirt aan, dan héb je dat niet.”

Klaas heeft niet alleen T-shirts van zijn favoriete band. In een speciale ‘Stones-kamer’ is vrijwel geen leeg plekje meer te zien. Alles staat en hangt vol met (bijzondere) items. Neon-tongen, mokken, cd’s, kartonnen displays uit platenwinkels... in totaal meer dan duizend items.

Rob Zantinge

Rob Zantinge
Redacteur
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten