Foto:

Ravestein sluit jaar af met braderie

  •   keer gelezen

Vrijdag 18 november worden de festiviteiten rond de 70e verjaardag van Zorgcentrum Ravestein in Geldermalsen afgesloten met een grote braderie. Ton Buuron en Teun van Dorp van Stichting Vrienden van Ravestein: “Het was een feestelijk jaar dat we ook hebben benut voor ons hoofddoel: structurele voorzieningen voor de bewoners.”


GELDERMALSEN - Wieken 11 in Geldermalsen is de derde locatie van Zorgcentrum Ravestein. De eerste (1946-1963) was villa ‘Ravenstein’ aan de Lingedijk in Buurmalsen; de tweede (1963-1988) tegenover Molen ‘De Bouwing’ in Geldermalsen, waar nu Prinsenhof is. Ergens bij de verhuizingen is de ‘n’ uit de naam verdwenen.

Begin 2003 werd Ton Buuron benaderd om een kring van vrienden rond Ravestein te realiseren. “Ik ben me gaan oriënteren op wat ‘Vrienden’ elders deden. Dat kwam neer op vluchtige ‘gezellige dingen voor de mensen’. Ik wilde structurele projecten die iets toevoegen voor de bewoners, maar die niet betaald kunnen worden uit het budget van het zorgcentrum.” Dat werd en bleef het doel van de Stichting. Sinds de start van ‘Vrienden van Ravestein’ in 2004 heeft de Stichting onder meer gezorgd voor een orgel, een tovertafel, de belevingstuin, duofietsen, een rolstoelbus, licht, geluid en podium in het restaurant.

Het bestuur – van 40-plus tot pensionado’s - werkt heel efficiënt. “We vergaderen 1x per kwartaal. We maken afspraken en komen die na. Tussendoor mailen en appen we. Zo nodig steken we even de koppen bij elkaar.” Geld voor de projecten komt uit sponsoring en acties. Teun van Dorp: “Als de vraag concreet en duidelijk is, zijn er altijd partijen te vinden die willen bijdragen. Wij hebben bijvoorbeeld goede contacten met de Bedrijvenkring Geldermalsen, RABO-bank, Rotaryclubs en de Rode Kruis Bloesemtocht.

De braderie op 18 november moet geld opleveren voor themakisten. Hierin zitten materialen die het gesprek op gang helpen brengen over herinneringen aan vroeger. Maar nog belangrijker vinden de bestuursleden dat anderen dan direct betrokkenen nu ook eens Ravestein binnenkomen. Daarom is tussen 14.30 en 18.00 uur voor jong en oud van alles te doen en te koop: spelletjes, Rad van Avontuur, fietslabyrint, rommelmarkt, allerhande koopwaar, oliebollen, poffertjes, frites en van alles te drinken.

Ds. Krop, voorzitter van de stichting die in 1946 ‘Rusthuis Ravenstein’ realiseerde, zei bij de opening: “Alles heeft de nodige moeite gekost, doch door samenwerking van allerlei soorten mensen is dit tot stand gekomen. Tevreden is het bestuur nog niet, maar men is blij, dat men al zover is.” Het zouden woorden kunnen zijn van het bestuur van Vrienden van Ravestein.

Info: vriendenvanravestein.nl

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten