Jens Kleinhout en Stefan Potuit leveren van uit hun vakgebied graag een bijdrage aan de leefbaarheid van de dorpen in Neerijnen. Zij verwachten veel van de nieuwe website.
Jens Kleinhout en Stefan Potuit leveren van uit hun vakgebied graag een bijdrage aan de leefbaarheid van de dorpen in Neerijnen. Zij verwachten veel van de nieuwe website. (Foto: Bert Leenders)

Dorpsplein in een modern jasje

  •   keer gelezen

“De bestuurlijke organisatie vinden we niet zo belangrijk. Het gaat om de leefbaarheid.” Dat hoorde burgemeester de Vries over de bestuurlijke fusie tussen Neerijnen, Geldermalsen en Lingewaal. Dat bracht hem op het idee voor ‘Het digitale dorpsplein’. Deze week introduceert de burgemeester het nieuwe medium.


Neerijnen - Met een bescheiden subsidie van de gemeente hebben Jens Kleinhout en Stefan Potuit van HK digital de site ontworpen. Met een klein aantal proefpersonen in drie dorpen, Est, Hellouw en Ophemert is daarna proefgedraaid.

Ontwerper Jens vertelt over de start: “Spontaan hebben zich ook de dorpen Heesselt, Opijnen en Tuil aangemeld. Deze week wordt de site officieel bij alle inwoners van deze dorpen geïntroduceerd. In een brief legt de burgemeester uit waarom met neerijnen.live.nl gestart is en nodig hij iedereen uit om zich aan te melden.”

Het dorpsplein is interactief

Stefan: “Op Neerijnen.live kan je net als vroeger op het dorpsplein met elkaar nieuwtjes delen, zien wat er in het dorp te doen is en er over napraten. Ook gemeentelijk nieuws over het dorp is er te zien. We verwachten er veel van. Verenigingen en individuele inwoners zullen in snel tempo de site ontdekken en er gebruik van maken.” Jens: “In verschillende dorpen zie je al boeiende discussies op de site ontstaan. Het helpt dat de site heel gebruiksvriendelijk is. Iedereen kan alles lezen, maar om artikelen te plaatsen of te reageren moet je je wel registreren. Gebruikers waarderen het dat je op berichten kunt reageren.”


Alle kernen

Ook Burgemeester De Vries hoopt dat het druk wordt op het dorpsplein. Hij rekent op een succes en hoopt er stilletjes op dat de site straks uitgerold kan worden naar alle kernen van de nieuwe gemeente West Betuwe. ‘’De site helpt mee aan een stukje verbinding en kan de leefbaarheid vergroten.’’

‘De concurrentie’

Aard Kusters, voorzitter van de redactie van de dorpskrant van Ophemert, het Hemers Krantje, en de site ophemert.nl, vindt het een goed initiatief maar heeft ook zo zijn bedenkingen. ‘’Ik had liever gezien dat de gemeente onze bestaande site, waar we veel energie in gestoken hebben, gevoed had met gemeentelijk nieuws. Ik heb dat aangekaart op het gemeentehuis, maar daar is niets mee gebeurd.” Alex Olzheim beheert al meer dan twintig jaar de populaire site varik.nl. “Ik zie de site als een welkome aanvulling en werk er graag aan mee.”

Meer info neerijnen.live.nl.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten