Foto: Theo van Dam

Culemborg: Ambitieuze en eigenzinnige stad

  •   keer gelezen

Donderdagavond 4 januari vond de nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente met de Kring Culemborgse Bedrijven en het Ondernemersfonds plaats. Een drukbezochte avond met naast het college, een ruime vertegenwoordiging van raadsleden, onderwijs-, maatschappelijke- en culturele instellingen, vele inwoners en vooral ook ondernemend Culemborg.


Door Theo van Dam

Culemborg - Enthousiast leidde Culemborger Andries Tunru de avond. Rosanne en Daan van der Spek, openden met het Culemborg 700-lied. Daarna sprak burgemeester Gerdo van Grootheest zijn nieuwjaarsrede uit. Een positieve speech waarin hij de vraag stelde: “Hoe gaan we het goudklompje Culemborg verder oppoetsen?” Waarbij de burgemeester opriep tot “ons allen aandeelhouder van Culemborg te voelen en ieder op haar of zijn manier verantwoordelijkheid te nemen.’’
Bobbie Smeets vertelde hoe je kinderburgemeester wordt en welke onderwerpen in de kinderraad zoal aan bod komen. Het plan om een kinderspeurtocht door Culemborg te maken werd met applaus ontvangen.

In het kader van Culemborg 700 spraken zeven ondernemers over hun wensen voor Culemborg.
Rosita Setz, voorzitter KCB, sprak namens alle ondernemersverenigingen uit om samen te werken aan een stevige stadsvisie en een toekomstgericht ondernemersklimaat. “Laten we het jubileumjaar 2018 gebruiken om Culemborg in de etalage te zetten; laten zien waar we trots op zijn.”
Twee jonge ondernemers Osmar Mor van de Turkse bakkerij Mor en Wout Cobussen van het Event Center werken met plezier in Culemborg. Ze zijn verrast wat de stad te bieden heeft en willen daaraan graag nog lang hun steentje bijdragen.
Gerlinde van Drenth van Van Drenth Buighout& MultiDesk benadrukte het duurzame ondernemen in al zijn facetten. MVO, energiebesparing en -opwekking en circulaire economie. Raymond Rison, van kledingwinkel Culemborgse Mannen, droomt van een Culemborg met een gezamenlijk doel. Hij noemde een voortrekkersrol om de meest duurzame gemeente van Nederland te worden.
Joost van Rijn, directeur O.R.S. Lek en Linge, is voor meer resultaatgerichte samenwerkingen tussen ondernemers, onderwijs en gemeente, zodat leerlingen onder andere uit het vmbo nog meer levensechte stages kunnen doen bij Culemborgse bedrijven. Norine Maniran van de Coöperatie van Makers gaf aan kansarme werknemers ruimte te bieden in hun bedrijf. Samen met het Platform van Kleinschalige Zorgaanbieders is hun motto “Laten we samen meedoen nog meer mogelijk maken en daarin zoveel mogelijk delen.”
Tot slot vroeg Andries Tunru aan de zaal of er nog een niet genoemde wens voor Culemborg leefde. Ondernemer John van der Meer ziet graag dat we op social media wat genuanceerder op het lokale nieuws gaan reageren door eerst goed de context te kennen. Andries maakte deze droom alvast waar, door al improviserend deze avond op rijm positief en met humor samen te vatten.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten