Mario van Keulen van stichting Klesteo ontvangt uit de handen van de Tielse kinderraad stapels met kleding.
Mario van Keulen van stichting Klesteo ontvangt uit de handen van de Tielse kinderraad stapels met kleding. (Foto: Rob Hirschmann)

Voor ieder kind een mooie broek of jas

  •   keer gelezen

Kinderen van ouders die niet veel geld hebben, lopen soms dagen achter elkaar in dezelfde kleding rond. Met vaak pesterijen op school tot gevolg. Om die kinderen te helpen, kwamen de leden van de Tielse kinderraad in actie.


Tiel - Een marktkraam ligt op deze zaterdagmiddag helemaal vol met kledingzakken. Shirts, broeken en jassen liggen opgestapeld klaar om een nieuwe bestemming te krijgen. Rondom de kraam staan enkele jonge Tielenaren, die zich in de afgelopen weken het lot van kinderen uit arme gezinnen hebben aangetrokken. Het zijn de leden van de Tielse kinderraad, die zich jaarlijks bezig houden met acties voor lokale goede doelen.

Poster

“Ik hoorde dat er in Tiel veel mensen zijn die geen kleding voor hun kinderen kunnen kopen”, vertelt Kjell Westra (11) van basisschool De Waaijer. “Daar schrok ik wel een beetje van.” Naast hem staat Lara Tselempaki (11) van de Prins Willem Alexanderschool Centrum. Ze heeft maar liefst zes zakken met kleren ingeleverd, maar dat is nog niet alles. “Ik heb speciaal een poster gemaakt, die ik op school heb opgehangen.”

Tekort aan kinderkleding

De kleding werd zaterdagmiddag overhandigd aan Mario van Keulen van de stichting Klesteo. Hij is natuurlijk erg blij met de ingezamelde kleding. “Vooral omdat het kinderkleding is, die komen we vaak tekort. Jongenskleding gaat bijvoorbeeld vaak stuk, omdat ze natuurlijk wat wilder zijn dan de meeste meisjes. Die kunnen we dus heel goed gebruiken.” Van Keulen weet hoe belangrijk het is dat kinderen met goede kleding naar school gaan. “Sommige kinderen worden gepest, omdat ze steeds in dezelfde kleding lopen. Ik hoor wel eens dat ze dan thuis blijven, omdat ze zich ervoor schamen. Dat mag natuurlijk niet gebeuren.” Klesteo, gevestigd aan de Spoorstraat in Tiel, kan er met deze zakken weer even tegenaan. “Maar we kunnen ook heel goed nog volwassenenkleding gebruiken.”

Kinderraad

De kinderraad bestaat uit diverse leerlingen van de groepen 7 en 8 van verschillende basisscholen in de gemeente Tiel. Elke laatste donderdagmiddag van de maand komen zij na schooltijd in de raadzaal bij elkaar. Samen vormen deze gekozen kinderen een raad waarbinnen ze discussiëren over zelf ingebrachte agendapunten zoals overgewicht, armoede en verkeersveiligheid. “Maar ook pesten op school het dierenwelzijn zien we regelmatig bij ze terugkomen”, vertelt Hubertien Stultiens, griffier van de kinderraad. Elk jaar bedenken de kinderen zelf een thema voor een nieuwe inzamelingsactie. Vorig jaar bakten de kinderen bijvoorbeeld pannenkoeken voor het goede doel, twee jaar geleden werden de Tielse vuilnisbakken versierd. “Wij faciliteren de acties en hebben natuurlijk contact met de scholen. Maar voor de rest vullen de kinderen de acties helemaal zelf in.”

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten