Foto:

Geldermalsen gaat de Maakchallenge aan: doe mee!

  •   keer gelezen

Geldermalsen - Bibliotheek Rivierenland en Rotary Geldermalsen-Waalkant gaan de Maakchallenge van Maker Education aan en dagen kinderen vanaf 6 jaar uit om te komen experimenteren, onderzoeken en maken met het Medialab Geldermalsen.


Tijdens deze Maakchallenge op woensdag 19 september van 15:00-17:00u in De Pluk Geldermalsen wordt er een Rube Goldberg Machine gemaakt. Kinderen helpen mee door in hun zelf meegebrachte verhuisdoos een kleine kettingreactie te maken. Als alle dozen uiteindelijk aan elkaar verbonden worden, kan de gezamenlijke –naar verwachting enorme- kettingreactie van start.

Maakchallenge
In het laatste weekend van september is de Maker Fair in Eindhoven, het grootste Maakfestival van Nederland. In aanloop naar deze fair organiseert het Medialab van Bibliotheek Rivierenland in Geldermalsen samen met de Rotary Geldermalsen-Waalkant en MakerPoint deze ‘Maakchallenge’. HEMA en Praxis ondersteunen deze challenge.

Rube Goldberg machine
De Maakchallenge is gebaseerd op de ‘Rube Goldberg machine’, vernoemd naar de Amerikaanse cartoonist Rube Goldberg. Het is een complex apparaat dat een zeer eenvoudige opgave, soms onnodig langzaam, indirect en omstandig uitvoert. Daarbij worden verschillende delen (bijvoorbeeld conservenblikken, kogels en bindtouw, enz.) zo opgebouwd, dat ze een kettingreactie geven die uiteindelijk helemaal aan het eind zijn doel bereikt. Kettingreacties maken is niet alleen heel leuk, maar bovendien ook behoorlijk leerzaam. Hoe zorg je ervoor dat de energie telkens wordt doorgegeven? De Maakchallenge vindt plaats in een zelf meegebrachte (verhuis)doos, waarin kinderen hun eigen kettingreactie gaan bouwen. Als alle dozen uiteindelijk aan elkaar verbonden worden, kan de enorme kettingreactie in gang gezet worden.

Help mee bouwen!
Kinderen vanaf 6 jaar zijn van harte welkom om gratis mee te bouwen en te leren. Wel moeten ze een eigen (verhuis)doos meenemen. Voor alle andere materialen om kettingreacties te maken wordt gezorgd. Het vindt plaats op woensdag 19 september van 15:00-17:00u in De Pluk (Rijkstraatweg 64 te Geldermalsen). Tijdens deze middag zullen er experts rondlopen om te helpen en zijn er nog prijzen te winnen voor de meest creatieve kettingreacties.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten