Kerk-Avezaath mag zich de eerste winnaar noemen van Corso by Night 2018. (Foto: Jan Bouwhuis)
Kerk-Avezaath mag zich de eerste winnaar noemen van Corso by Night 2018. (Foto: Jan Bouwhuis) (Foto: Jan Bouwhuis,)

Corso by Night een schot in de roos

  •   keer gelezen

Het corso 2018 gaat de geschiedenis als het jaar van veranderingen. Hervorming was noodzakelijk om het voortbestaan te kunnen garanderen. Om het corso financieel gezond te houden, was herinvoering van entreegeld noodzakelijk. Een nieuwe impuls aan het corso was ook geen overtollige luxe. Nieuw was dit jaar het Corso by Night, waarbij de corsowagens verlicht in de avond tweemaal hetzelfde parcours als in de middag aflegden.


Door Cees Hoogteyling

Tiel - Het corso by Night is een groot succes geworden. Over de vernieuwing waren zondag alleen maar positieve reacties. Jong en oud genoot van de sprookjesachtige wagens. Niet alleen de bezoekers waren positief ook de corsobouwers zijn ingenomen met deze nieuwe uitdaging die zo goed is verlopen. Was het voor de jury overdag niet gemakkelijk tot een juiste beoordeling te komen, in de avond was het nog moeilijker.

Oude kaasfabriek

Kerk-Avezaath met de voorstelling van ‘Werken in de Kaasfabriek’ uit de vorige eeuw, mag zich de eerste winnaar noemen van Corso by Night 2018. Bestuurslid Niek van ‘t Hoog: “We hebben veel aandacht aan de verlichting besteedt. Oude verlichting uit de jaren zestig, ledverlichting was niet op z’n plaats geweest.” Begrijpelijk dat deze kleine vereniging blij is met dit resultaat, ze hebben alle grotere corsoverenigingen zoals Culemborg, Tiel, Drumpt, Buren en Neerijnen achter zich gelaten. De verlichting is voor de verenigingen wel extra werk, een investering maar tevens een uitdaging, toch willen ze dit avondfeest niet meer missen.

Voorzitter Rian Verwoert over de veranderingen in het corso: “Wat hier is neer gezet door de vrijwilligers is niet te beschrijven. Ik heb veel waardering daarvoor en ik maak hier graag een diepe buiging voor. We zijn op de goede weg, we halen wat mij betreft de vijfenzeventigste keer. We hebben gehaald wat we begroot hebben.” Verder vertelt Verwoert trots dat er zaterdag 40.000 en zondag 25.000 bezoekers zijn geweest. Dat het vragen van entreegeld geen probleem heeft opgeleverd en dat het feest vlekkeloos is verlopen.

Voor Wil Saenen en Saskia de Roos is entree een normale zaak: “Deze vijf euro moet toch kunnen. Het is allemaal kunst wat we hier zien en kijk naar het Kalverenbos, daar is het toch één groot volksfeest.”

Veel corsoverenigingen deden goede zaken, zij verkochten de hele wagen aan Leersum voor het bloemencorso van volgend jaar of onderdelen van hun wagens. Verwoert: “Natuurlijk moeten we nog een aantal zaken verbeteren. Ik hoop daarbij versterking te krijgen van vrijwilligers die graag dit evenement mee in stand willen houden.”

Feest compleet

Het FoodTruckFestival in het Kalverbos maakte het corso-feest compleet aangevuld met muziek was het daar een echt volksfeest.

Het was er voor jong en oud goed toeven. De corso-bouwers sloten hier gezamenlijk corso 2018 af.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten