Ineke Bol (l) en Pauline Böckling bij één van de ruiltafels in het appartement van Ineke. (Foto: Corien Remijn)
Ineke Bol (l) en Pauline Böckling bij één van de ruiltafels in het appartement van Ineke. (Foto: Corien Remijn) (Foto: Corien Remijn)

‘Hier mag je wel lekker hebberig zijn’

  •   keer gelezen

Pauline Böckling organiseerde in 2010 met een tiental vriendinnen haar eerste kledingruilsessie in de achtertuin van haar huis in Kerk Avezaath. Het succes van dit initiatief inspireerde bezoeker Ineke Bol om vergelijkbare bijeenkomsten te gaan organiseren in haar Tielse appartement. “Ik kan het iedereen aanraden!”


Door Corien Remijn

Kerk Avezaath - “Het is werkelijk schandalig hoeveel kleding wordt weggegooid”, zegt Pauline Böckling. “Dat kan echt anders. Mijn kledingkast bestaat inmiddels voor negentig procent uit tweedehands spullen.” Pauline (57) is elk jaar gastvrouw bij de zomerbijeenkomst en Ineke (62) verzorgt de voor- en najaarsruil. De dames benaderen alleen vrouwen uit de eigen kennissenkring “want dat is gezelliger en anders lopen er allerlei vreemden door je huis.” Ze houden de bijeenkomsten bewust kleinschalig: per keer maximaal 15 bezoekers. “Dan is er genoeg te kiezen maar blijft het toch persoonlijk”, licht Ineke toe. Pauline heeft een extra troef: Bij haar mogen mannelijke gezinsleden na afloop aanschuiven bij de gezamenlijke barbecue.

Deelname aan de kledingruil is gratis. “Dat kan omdat we het samen met de bezoekers organiseren. Iedereen neemt iets te eten of te drinken mee en een deel helpt met het uitstallen van de kleding. Na afloop komen altijd mensen terug om schoon te maken, want je wil niet weten hoeveel stof er uit kleren komt..!” vertelt Ineke. De bijeenkomsten zijn niet alleen goed voor milieu en budget, maar hebben ook een sociale functie. De gezamenlijke organisatie en vooral de gezelligheid tijdens de ruilsessies zijn belangrijke succesfactoren. “Zeker mensen met een kleine beurs raken makkelijk in een sociaal isolement. Maar als je op de bank blijft zitten, gebeurt er ook niets”, zegt Ineke stellig. “Het is echt niet moeilijk om een ruilbeurs op te zetten.”

Hoge gunfactor

Een ruilsessie duurt ongeveer drie uur. Na een koffierondje wordt het officiële startsein gegeven voor de kledingruil, waarna de aanwezigen zich met groot enthousiasme op het aanbod storten. “Natuurlijk kan het gebeuren dat er meerdere gegadigden zijn voor hetzelfde kledingstuk. Toch levert dat nooit problemen op”, vertelt Pauline. “De onderlinge gunfactor is hoog. We kijken samen wie het kledingstuk het beste staat. Of we loten. Niemand gaat met lege handen naar huis want er is altijd wel een geschikt kledingstuk of accessoire te vinden.”

Onbeperkt meenemen

In tegenstelling tot veel andere ruilbeurzen is het aantal artikelen dat bezoekers mee naar huis mogen nemen onbeperkt. “Je moet minimaal één artikel inleveren en daarna mag je lekker hebberig zijn. Probeer eens iets geks. Valt het achteraf tegen, dan lever je het gewoon weer in.” zegt Ineke.

De organisatoren zorgen ervoor dat er naast de kleding die deelnemers inbrengen, altijd wat extra aanbod klaarligt. Ook in grote maten.

Wat overblijft na een ruilsessie, gaat naar een goed doel zoals kleding- en speelgoedbank Klesteo.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten