Stuk grond aan de Papesteeg uit te werken voor de woonvorm Anders Wonen. (Foto Jan Bouwhuis)
Stuk grond aan de Papesteeg uit te werken voor de woonvorm Anders Wonen. (Foto Jan Bouwhuis) (Foto: Jan Bouwhuis)

Anders Wonen aan de Papesteeg

  •   keer gelezen

De gemeente is enthousiast over de gekozen locatie voor het project Anders Wonen, bestemd voor Tielse inwoners met psychische problemen waardoor zij niet in een gewone woning of woonwijk kunnen wonen. In een eerder stadium zou dit project aan de Tielse Reuchlinlaan komen, daar werd toen echter vanaf gezien door alle protesten van omwonenden.


Door Marjon de Lange

Tiel - De locatie werd zorgvuldig gekozen uit vijf potentiële plaatsen. Eerder dit jaar riep Gemeente Tiel bewoners op om plaats te nemen in een speciale begeleidingscommissie om dit vraagstuk tot een goed einde te brengen. Reacties kwamen uit alle lagen van de bevolking, divers en van jong en oud. In de gevormde begeleidingsgroep namen 15 bewoners plaats, zoals belangstellenden en mensen met ervaring met de GGZ uit hun omgeving. Samen bestudeerden zij het probleem. Zij gingen daarvoor onder andere op werkbezoek bij een vergelijkbaar project in Arnhem en een zoektocht door Tiel houden.

Criteria

Uiteindelijk kwamen zij tot een aantal criteria waaraan de locatie moest voldoen. Zoals: wat hebben de bewoners nodig? Maar ook: wat heeft de omgeving nodig? Er bleven vijf mogelijke locaties over. Wethouder in kwestie Marcel Melissen is blij met de keuze voor de Papesteeg. De grond is namelijk al van de Gemeente en dat biedt kansen.

Prefab-units

Woningbouwvereniging Kleurrijk Wonen gaat voor de bouw van de prefab-woonunits zorgen. Er komen er vier tot zes, allemaal voor één persoon. Er komt een centrale unit voor begeleiding van de bewoners. Wethouder Melissen benadrukt dat het wel om een permanente locatie gaat en dat niet voor de prefab-units gekozen is om ze weer te verplaatsen. Zorgpartijen, Kleurrijk Wonen en de Gemeente gaan bepalen wie voor bewoning in aanmerking komt. Een professionele begeleider is bijvoorbeeld een instantie als het RIBW, er worden voor de bewoners mogelijk stappen gezet naar herstel, opbouwen van een zinvol leven en participeren in de maatschappij.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten