Foto:

Oppositie Tiel op ramkoers met coalitie

  •   keer gelezen

De kruitdampen rond de begrotingsvergadering van de Gemeente Tiel waren nog maar net opgetrokken toen onze redactie om 20.45 uur een persbericht van de oppositiepartijen van Tiel binnen kreeg met niet mis te verstane kritiek. Woordvoerder namens de oppositie Ton Zuidema ( D66): “Er zou een bezuinigingswerkgroep komen met alle partijen, dit is niet gebeurd. “ De oppositie is verbaasd dat het college 300.000 euro als nieuwe uitgaven heeft opgenomen.


Door Jan Woldberg

Tiel - Zuidema: “ Wij zijn als oppositie buitenspel gezet en kunnen meedenken maar niet mee beslissen.” Volgens de oppositie is dit college onbetrouwbaar omdat men zich niet houdt aan eerder gemaakte afspraken.” Volgens Zuidema zijn nieuwe uitgaven niet uit te leggen omdat bij de perspectievennota raadsbreed is besloten deze een jaar uit te stellen. Er zou er een raadbrede werkgroep komen om bezuinigingsvoorstellen uit te werken maar daar is volgens Zuidema niets van terecht gekomen.

‘Geen plan gezien’

Zuidema: “De oppositie heeft een gedegen plan om de financiële situatie weer gezond te krijgen nog niet gezien en omdat de coalitie vasthoudt aan de nieuwe uitgaven, draaien de inwoners van Tiel de komende jaren op voor de tekorten.” Hoewel de animo om in een bezuinigingswerkgroep te stappen tot het nulpunt is gedaald houdt de oppositie de deur op een kier. Zuidema: “ Aan het eind van de begrotingsvergadering werden veel moties van de oppositie verzilverd.” Dat ziet Zuidema als een teken van goede wil en een handreiking. VVD fractievoorzitter Ans Duquesnoy is onaangenaam verrast door het persbericht. “Ik had deze actie niet zien aankomen en moest uit wandelgangen vernemen dat er een brandbrief van de oppositie naar de pers was gegaan.” Het verbaast haar dat het bericht al voor de raadsvergadering was geformuleerd en meteen na de vergadering naar de pers is gestuurd. Duquesnoy: “Wij hebben als coalitie constructief diverse moties van de oppositie gesteund, dus bijzonder teleurstellend dat het college in het persbericht onbetrouwbaar wordt genoemd, zo ga je niet met elkaar om.”

‘Nooit zoiets meegemaakt’

Wethouder Marcel Melissen ( VVD) maakte zaterdag in het Koetshuis van Regio TV van zijn hart geen moordkuil. “Ik heb tijdens mijn politieke leven nog niet eerder zo iets meegemaakt.” Hij vindt het onvoorstelbaar dat D66 voorman Zuidema tijdens de raad laat weten de verbinding te zoeken en vervolgens namens de oppositie meteen na de vergadering een persbericht stuurt waarin hij namens de oppositie het college onbetrouwbaar noemt. Hoewel Melissen teleurgesteld is staat de deur nog steeds open, want volgens hen moeten alle partijen in Tiel het gezien de penibele financiële positie het samen rooien.

Zaterdag aanstaande zijn Ton Zuidema ( D66) en Yvonne Son- Stolk (CDA) van de oppositie in het koetshuis te gast met hun kant van het verhaal.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier