Vlnr: Hilde Eersteling, Steven Vlaming, René Oosterling en Will van Rhee. René is muzikant en tennisser en al vijf jaar actief als vrijwilliger.
Vlnr: Hilde Eersteling, Steven Vlaming, René Oosterling en Will van Rhee. René is muzikant en tennisser en al vijf jaar actief als vrijwilliger. (Foto: )

Alweer een container voor Suriname

  •   keer gelezen

Een groep vrijwilligers heeft afgelopen zaterdag weer een container geladen met hulpgoederen die naar Suriname worden verscheept. De goederen zijn bestemd voor Huize Betheljada, een instelling voor meervoudig geestelijk en lichamelijk gehandicapte kinderen van 0 tot 40 jaar. De instelling draait nagenoeg uitsluitend op donaties en giften, er is geen subsidie en er zijn nauwelijks goed geschoolde medewerkers.


Door Marjon de Lange

Tiel - Tielenaar Will van Rhee is de voorzitter van de Stichting Vrienden van Suriname. Hij krijgt van verschillende kanten hulp. Zoals van Steven Vlaming en Hille Eersteling. Hille is geboren in Suriname. “Ik woon al weer 55 jaar in Nederland en werk hier in de GGZ (Geestelijke Gezondheidszorg-red.). Samen met Steven heb ik onlangs Huize Betheljada bezocht, we zijn net een week terug in Nederland, wat is het hier toch koud.’’

De juiste contacten

Steven en Hille bevestigen dat alles wat de Stichting Vrienden van Suriname verscheept echt op de juiste plaats terecht komt. “Will heeft het juiste netwerk. Zijn contactpersoon in Suriname heet Sew Soukhlal, wij zijn met hem op pad geweest. Hij ontvangt de container en laadt deze uit in een pakhuis en zorgt samen met een secretaresse aldaar voor verdere verzending van de goederen in kleine busjes.”

Jubileum

Het is allemaal ooit begonnen met voetbal. Will van Rhee maakte via zijn werk voor de KNVB kennis met Suriname. Hij organiseerde een aantal voetbalreizen en zag daar met eigen ogen dat er grote behoefte aan van alles was. Samen met een groep vrijwilligers begon hij 21 jaar geleden met inzamelen en verschepen van containers. In 2003 werd hier een stichting voor opgericht, die bestaat nu dus 15 jaar. In de loop der tijd zijn er zeker 70 containers verzonden.

Goederen en geld

Steven en Hille kwamen later pas bij de Stichting. Zij maken zich via hun eigen Stichting namelijk ook hard voor het re-integreren van zwervers en thuis- en daklozen in Suriname. Vaak is hier sprake van psychische of psychiatrische problemen, precies waar zij in thuis zijn voor hun werk hier in Nederland. “Via ons netwerk hoorden wij van het goede werk van Will en zijn Stichting Vrienden, wij sloten ons ook bij hen aan. In september volgend jaar gaan wij weer naar Suriname, we kijken dan meteen waar de goederen zijn gebleven. In de toekomst gaan we er wonen en werken.” Volgens Steven is het krijgen van medische hulpgoederen vaak geen probleem. “In Nederland wordt er zo snel afgeschreven, de goederen zijn nog als nieuw maar moeten hier vaak na 10 jaar gewoon weg. De behoefte in Suriname is groot. Zoals in Huize Betheljada, daar hebben ze echt veel douchebrancards en doorligmatrassen nodig. Het verschepen van een container kost echter wel zo’n 3000 euro. Onze Stichting heeft dringend behoefte aan sponsoren en donaties om vervoer mogelijk te maken.

vriendenvansuriname.nl

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten