Monnik, Tandarts, Edelman, Bedelman, Straatschoffies, een koets en Prostituees, alles is vertegenwoordigd. (Foto: Dolf van Dulmen)
Monnik, Tandarts, Edelman, Bedelman, Straatschoffies, een koets en Prostituees, alles is vertegenwoordigd. (Foto: Dolf van Dulmen) (Foto: Dolf van Dulmen)

‘Dickens’ nog sfeervoller door sneeuw

  •   keer gelezen

Op de ochtend van 16 december waren de wegen wit. Er lag echte sneeuw. Dat past toch zo goed bij het Tielse Dickens Festijn dat in de middag in het centrum van Tiel plaats vindt. Victoriaanse tijden gaan herleven, maar ja, het blijft natuurlijk wel Hollands weer, hoewel er her en der nog wel wat witte straten waren zette de dooi toch al vroeg weer in, maar dat mocht de pret niet drukken. Tiel kan terug kijken op al weer een zeer geslaagd én druk bezocht festijn.


Door Marjon de Lange

Tiel - Het is al vroeg in de ochtend een drukte van de jewelste in de Tielse Tolhuisstraat. “Gelukkig mogen we het pand van Van Wijk Verf / Henk van Wijk gebruiken als kledingmagazijn, omkleedruimte en voor het ontvangen van onze figuranten”, zegt Laura Burggraaf, evenementen-manager van de Tielse Binnenstadvereniging, Hart van Tiel. Ze is verantwoordelijk voor de PR, de coördinatie en de deelnemers van het Dickens Festijn. “Er zijn ruim 200 figuranten, ze komen bijna allemaal uit Tiel en omgeving, ze melden zichzelf aan, vaak via via.”

Vrijwilligers

Naast Laura is de organisatie in handen van Annet Gerritsen, Marian van Winssen, Willeke van Toorn en Sjors Kessels. “Vrijwilligers zijn hier onmisbaar, Annet regelt de aankleding van de straten, Willeke en Marian alle kleding, de pruiken, make-up, grime en schminck én bakker Sjors doet werkelijk alles eromheen. Pas als alle figuranten op pad zijn verkleden zij zichzelf ook en mengen zich onder het publiek.

Acteurs en Actrices

Eenmaal aangekleed, geschminckt en op straat lijken de figuranten alle tijd vergeten en zijn goed in hun rol. Er zijn ongeveer 25 personen van de corso-vereniging Drumpt. “Wij doen jaarlijks mee als één groep” vertelt een deftige heer. Op het Plein is een schooltje ingericht, de onderwijzeres beklaagt zich over de leerlingen: “zij luisteren niet en proberen van alles te stelen, het valt niet mee straatschoffies les te geven.” De meeste verklede kinderen komen van de scouting, van Tielse scholen, maar ook omdat hun ouders meedoen of omdat ze het zelf zo leuk vinden zich te verkleden. Zoals de meisjes Merel en Nova: “wij vinden het leuk om te verkleden en wilden graag straatschoffie zijn omdat je dan kattekwaad uit mag halen!”

Gruijthuys

Aan de Groenmarkt treffen we Willie van Gruijthuijsen met zijn ‘Gruijthuys’, een nostalgisch boerenerf uit het verleden, waarmee Willie samen met Herman en Leny met zijn antieke trekker het land door gaat. Bijzondere momenten en bijzondere verhalen. Ellen en Erica lopen rond als ‘vis-wijfen’ ze zijn vriendinnen en die vriendschap is ooit begonnen op het Dickens Festijn. “We waren eerst deftige dame, deze rol is eigenlijk veel leuker”, vertelt één van hen. Rinse van der Woude loopt rond als voddeboer, in het dagelijks leven hoort de voddekar bij zijn snoepwinkel in Buren, Op de kerstmarkt zien wij bijvoorbeeld Sjaan en Daan van de gelijknamige winkel die ook helemaal in hun rol zijn.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten